Hlavní obsah

Cyklista Gusev kvůli podezření z dopingu nepojede na olympiádě

MOSKVA

Cyklista Vladimir Gusev nebude závodit na olympijských hrách v Pekingu. Ruský svaz ho vyřadil z nominace poté, co byl před čtrnácti dny kvůli podezření z dopingu propuštěn ze stáje Astana. V ruském týmu Guseva nahradí čtvrtý muž nedávné Tour de France Denis Meňšov.

Článek

"Takové podezření je pro jezdce tragédie. Je to také špatné nejen pro cyklistiku, ale pro každý sport. Navíc může závodníka odvádět od podání nejlepšího výkonu," řekl agentuře Reuters šéf ruského cyklistického svazu Alexander Gusjatnikov.

Pětadvacetiletý Gusev se měl v Pekingu zúčastnit časovky, v níž by patřil k adeptům na medaili.

Podle prohlášení Astany Gusev sice neměl pozitivní dopingový nález, během interní kontroly mu však byly v těle nalezeny abnormální hodnoty. "Věříme, že nic neprovedl, ale kdo ví? Třeba by testy při olympiádě ukázaly něco jiného," uvedl Gusjatnikov. "Gusev v poslední době často trénoval ve velkých nadmořských výškách, takže to se mohlo podepsat na naměřených hodnotách. Nám ale nezbývá než čekat a následovat předpisy," dodal.

Gusevův případ je další dopingovou kauzou, která krátce před olympiádou zasáhla ruskou výpravu. Týden před začátkem her v Pekingu bylo Mezinárodní atletickou federací IAAF suspendováno sedm atletek, z nichž pět bylo v nominaci na olympiádu.

Reklama

Související témata: