Hlavní obsah

Olympijský turnaj fotbalistek viděl na úvod remízu favoritek

PEKING

Souboj dvou největších favoritů na triumf v olympijském turnaji fotbalistek mezi Brazílií a Německem skončil bezbrankovou remízou. Brazílii tak ve středu v Šen-jangu nevyšla odplata za finále loňského mistrovství světa, v kterém podlehla evropským soupeřkám 0:2.

Článek

Nejrychlejší gól v historii ženských olympijských turnajů padl v utkání Norska s týmem USA. Seveřanky poslala už ve druhé minutě do vedení Leni Larsenová-Kaurinová, čímž překonala rekord Němky Pii Wunderlichové, která v roce 1996 v Atlantě dala Brazilkám gól ve čtvrté minutě. V tomto čase dnes přidala druhou norskou branku Melissa Wiiková a zpečetila překvapivou porážku favorizovaných Američanek. V utkání plnila roli čtvrté rozhodčí Dagmar Damková.

V duelu plném šancí nedokázaly na výsledku nic změnit ani držitelka ocenění pro nejlepší fotbalistku světa za poslední dva roky Brazilka Marta, ani její předchůdkyně a trojnásobná nejlepší hráčka planety Birgit Prinzová. Zejména brazilská hvězda mohla rozhodnout o vítězství, když šla pár minut před koncem sama na německou brankářku Nadine Angererovou, ta však udržela čisté konto.

"Šancí jsme měly hodně, některé jsme měly proměnit a vyhrály bychom. Ale jsem spokojená s tím, jak jsme hrály, a před dalším zápasem si hodně věříme," řekla Marta.

"Nejsme spokojeni s výsledkem, měli jsme uhrát mnohem lepší," řekl po utkání trenér Brazilek Jorge Barcellos. "Ale na první utkání na turnaji to nebylo špatné," dodal. "Neodehráli jsme špatný zápas. Obrana byla perfektní, dokázala ubránit Martu," prohlásila německá trenérka Silvia Neidová, jejíž tým čeká v dalším duelu skupiny F Nigérie. Brazilky narazí na KLDR.

Domácí Čína odstartovala vítězně

Němky po bezbrankové remíze porušily tradici zahajovacích zápasů na olympijských hrách, v kterých zatím vždy vstřelily minimálně tři góly. Oproti tomu Brazilky si udržely neporazitelnost.

Úspěšný vstup do turnaje mají za sebou fotbalistky domácí Číny, které za mohutného povzbuzování 38 tisíc diváků porazily 2:1 Švédsko.

Na turnaji se ve středu představila také česká rozhodčí Dagmar Damková. Ta při vítězství Norska 2:0 nad týmem USA plnila roli čtvrté rozhodčí.

Skupina E (Tchien-ťin):
Argentina - Kanada 1:2 (0:1)
Branky: 85. Maniclerová - 27. Chapmanová, 72. Langová.
Čína - Švédsko 2:1 (1:1)
Branky: 6. Sü Jüan, 72. Chan Tuan - 38. Schelinová.
Skupina F (Šen-jang):
Německo - Brazílie 0:0
KLDR - Nigérie 1:0 (1:0)
Branka: 27. Kim Kjong Hwa.
Skupina G (Čchin-chuang-ta):
Japonsko - Nový Zéland 2:2 (0:1)
Barnky: 72. Mijamaová z pen., 86. Sawaová - 37. Yallopová, 56. Hearnová z pen.
Norsko - USA 2:0 (2:0)
Branky: 2. Larsenová Kaurinová, 4. Wiiková.

Reklama

Související témata: