Hlavní obsah

Federer se utvrdil v tom, že bydlení ve vesnici není pro něj

PEKING

Švýcarský tenista Roger Federer se utvrdil v tom, že jeho rozhodnutí nebydlet v olympijské vesnici bylo správné. Jeho přítomnost totiž budí enormní zájem ostatních sportovců a při návštěvě vesnice byl doslova zavalen žádostmi o fotografie a autogramy. Dlouholetá světová jednička upřednostňuje klid a na rozdíl od předchozích dvou olympiád dává přednost hotelu.

Článek

"Je to tady neskutečné, všude je hrozně moc sportovců, kteří mě neustále žádají o fotografie a další věci. Na přípravu to opravdu není ideální", řekl Federer na čtvrteční tiskové konferenci. "Budu sem chodit jen jednou za čas, abych se viděl s ostatními švýcarskými reprezentanty," prohlásil Federer. Na předchozích hrách přitom ve vesničce bydlel a v Sydney se v ní dokonce seznámil se svou přítelkyní.

Švýcarský hráč, který 18. srpna přepustí místo světové jedničky Španělovi Rafaelu Nadalovi, ale tvrdí, že život ve vesnici mu třeba v Aténách bránil v tom, aby viděl ostatní disciplíny. "Doufám, že tentokrát navštívím více ostatních sportů. V Sydney jsem něco viděl, ale v Aténách jsem se z nějakých hloupých důvodů z vesnice téměř nedostal na krok," vyprávěl Federer s tím, že rád by se podíval především na atletiku a basketbal.

Olympijské hry jsou velkou motivací

V Pekingu chce mít na přípravu především klid. Olympijské hry jsou pro něj velkou motivací už proto, že se v sezóně potýkal se ztrátou formy a prohrál s Nadalem finále Roland Garros i Wimbledonu.

"Vím, že ode mne lidi po těch pěti skvělých letech očekávají více, ale stále ještě mohu sezónu zachránit. Tady, nebo na US Open. Právě teď se plně koncentruji na olympiádu," dodal Federer, který do turnaje vstoupí utkáním s Rusem Dmitrijem Tursunovem.

Velký den jej ale čeká už v pátek, kdy vítěz dvanácti grandslamových turnajů ponese přesně v den svých 27. narozenin švýcarskou vlajku při zahajovacím ceremoniálu. "Každý si dovede představit, co to pro mne znamená. Tak výjimečné narozeniny jsem ještě nezažil," uvedl Federer, který byl vlajkonošem výpravy i v Aténách. Tam vypadl z turnaje překvapivě s Tomášem Berdychem, se kterým se může letos potkat ve třetím kole.

Reklama