Hlavní obsah

Třetina cyklistů v pekingské výhni vzdala

PEKING

Olympijský závod silničních cyklistů zkomplikovalo obrovské horko a dusno, které donutily vzdát více než třetinu závodníků. Celých 245 kilometrů na trase z náměstí Tchien-an-men a v okolí Velké čínské zdi nakonec ze 143 jezdců dokončilo jen 90. Řada z odpadlíků nedokázala měnit tempo v pozdějších fázích závodu.

Článek

"Byla to prostě sauna," stěžoval si Lotyš Raivis Bělohvoščiks, který vzdal mezi prvními. Ze sedla ale sesedávala i mnohem známější jména, třeba favorizovaný Němec Stefan Schumacher nebo vítěz Gira d'Italia Alberto Contador. "Už prostě nemám vůbec žádnou sílu v nohách," stěžoval si Contador.

Schumacher si zase stěžoval na nesnesitelnou bolest hlavy. "Je to jako byste byli ve třech tisících metrech, vzduch se tam nedá dýchat úplně stejně. Tady je těžký a strašně znečištěný. Snad se dokážu dát dohromady aspoň na časovku," řekl novinářům Schumacher, který je pro jízdu proti chronometru považován po triumfech na Tour de France za favorita.

"Při startu bylo přes 40 stupňů, strašná vlhkost, navíc silný protivítr," konstatoval po dojetí Francouz Remi Pauriol, který přesto závod dokončil.

Reklama