Hlavní obsah

Gruzínský prezident požádal sportovce, aby zůstali na olympiádě

PEKING

Gruzínští olympionici by měli zůstat na olympiádě v Pekingu. Výprava původně zvažovala, že kvůli ozbrojenému konfliktu s Ruskem v Jižní Osetii z her odjede, prezident Michail Saakašvili však sportovce požádal, aby v Číně setrvali. Podle agentury AFP Saakašvili poprosil pětatřicet členů výpravy, aby v Pekingu zůstali a zachovali tak gruzínskou čest před Mezinárodním olympijským výborem.

Článek

Konflikt mezi Gruzií a Ruskem se rozhořel v pátek, kdy se gruzínská armáda pokusila silou obnovit kontrolu nad Jižní Osetií, kde mezi obyvateli převládají majitelé ruských pasů. Podle dosavadních zpráv při bojích a ruském bombardování zemřelo nejméně 2000 civilistů. Moskva na gruzínský postup zareagovala odmítavě a ruské jednotky zaútočily na gruzínské cíle v Jižní Osetii i mimo ni.

"Tento samovolný akt agresivity rozpoutal po celém území Gruzie válku. Voláme proto směrem k mezinárodním organizacím, aby Rusku daly najevo, že vniknutí a bombardování jiného státu je ve 21. století neakceptovatelné," napsali sportovci v prohlášení, ve kterém informovali o úmyslu z Číny odjet. Mluvčí výpravy v Pekingu pak dodal, že o případném setrvání gruzínských olympioniků rozhodne hlava státu.

Reklama

Související témata: