Hlavní obsah

Soutěž kajakářů vyhrál Grimm, první olympijskou medaili má Togo

PEKING

Olympijskou soutěž kajakářů na divoké vodě v úterý v Pekingu vyhrál Němec Alexander Grimm. Stříbro získal Francouz Fabien Lefevre před překvapením závodu Benjaminem Boukpetim, jenž vybojoval vůbec první olympijskou medaili pro Togo v historii. Český kajakář Vavřinec Hradílek se těsně neprobojoval do finále a obsadil celkově jedenácté místo.

Článek

Jednadvacetiletý Grimm se úterním triumfem na kanále Šun-i postaral o první německé zlato z Pekingu. Vodák z Augsburgu sice vstupoval do finálové části až ze čtvrtého místa, suverénně nejrychlejší a navíc bezchybnou jízdou dne si však dojel pro triumf.

"Někdy člověk riskuje málo, někdy moc. Dnes do sebe všechno zapadlo," zhodnotil svůj výkon Grimm, jenž do Pekingu s myšlenkami na medaili cestoval. "Ale zlato, to je naprostá bomba. O tom jsem snil už jako malý kluk," dodal loňský mistr světa ze soutěže hlídek.

Na druhé místo ze třetího se posunul bronzový medailista z Atén Lefevre, který na Němce ztratil 1,60 sekundy. Nečekané vedení po finále neudržel Tožan Boukpeti, jenž i bronz slavil hned po dojezdu tak vehementně, že radostí zlomil pádlo. Rodák z francouzského Lagny, jenž má i francouzské občanství a žije v Toulouse, zaostal za Lefevrem o 15 setin. "Těžko tomu můžu uvěřit, ale překvapený nejsem," komentoval podle agentury Reuters svůj úspěch viditelně rozrušený Boukpeti.

Finálové boje se netýkaly českého reprezentanta Hradílka. Jednadvacetiletý olympijský debutant nenavázal na sedmé místo z kvalifikace a v patnáctičlenném semifinále ztratil na desátou, poslední postupovou pozici, pouhých 12 setin sekundy.

Právě jako poslední se do finále probojoval Ir Eoin Rheinisch, jenž se nakonec vyšvihl na čtvrtou příčku. Na páté místo klesl ve finále Australan Warwick Draper, jenž po semifinále ztrácel pouhou setinu sekundy na Boukpetiho.

Výsledky - finále kajakářů:
Muži - K1:
1. Grimm (Něm.) 171,70 (0 tr. sekund), 2. Lefevre (Fr.) 173,30 (0), 3. Boukpeti (Togo) 173,45 (0), 4. Rheinisch (Ir.) 176,91 (0), 5. Draper (Austr.) 177,85 (0), 6. Ford (Kan.) 178,35 (2), 7. Oblinger (Rak.) 178,83 (2), 8. Popiela (Pol.) 179,68 (0), ...11. Hradílek (ČR) nepostoupil do finále.

Reklama

Související témata: