Hlavní obsah

Plavec Van den Hoogenband ukončil po pekingském finále kariéru

PEKING

Třicetiletý nizozemský plavec Pieter van den Hoogenband ukončil kariéru. Rozhodnutí oznámil krátce poté, co v olympijském finále kraulařské stovky v Pekingu doplaval na pátém místě, a nedokázal tak navázat na předchozí zlata ze Sydney a z Atén.

Článek

"Je to na mě příliš rychlé. Přišla nová generace a je na čase odejít," řekl po závodě agentuře AP. "Mladí plavci odvedli dobrou práci. Já už patřím ke staré generaci, jako Alex Popov," připomněl ruského olympijského vítěze z her v Barceloně a Atlantě, kterého Van den Hoogenband na následujících olympiádách v Sydney a Aténách na trůnu královské disciplíny vystřídal.

Nizozemcův světový rekord z Austrálie navíc odolával osm let, než ho letos na evropském šampionátu Alain Bernard hned dvakrát vylepšil a naposledy ho časem 47,05 změnil v Pekingu Eamon Sullivan. "Často jsem proti Alainovi závodil, ale už jsem nebyl na jeho úrovni. Je to skvělý chlapík a dělá plavání výbornou reklamu," uvedl Van den Hoogenband na adresu Francouze, který ve čtvrtek triumfoval v olympijském finále.

Před třemi lety se podrobil operaci kýly

Van den Hoogenband se rozloučil po účasti na čtvrté olympiádě. "Jsem tady hodně dlouho. Čtvrtá olympiáda, čtvrté finále na stovce. Olympiáda pro mě byla vždycky výjimečná. Pamatuji, jak jsem na hrách v Soulu sledoval Matta Biondiho. To mě vždycky motivovalo," dodal.

Rodákovi z Maastrichtu podle jeho vlastních slov "ujel vlak" před třemi lety, kdy se podrobil operaci kýly. "Myslel jsem, že bych mohl získat tři zlata na olympiádě za sebou, ale v roce 2005 jsem dostal velkou ránu a musel jsem prakticky začínat od nuly," prohlásil.

Student medicíny Van den Hoogenband ještě neví, co bude po konci kariéry dělat. Na nejbližší dobu má ale jasné plány - bude se věnovat manželce Minouche a roční dceři Daphne. "Chci odpočívat. Po těch letech si to zasloužím," řekl.

Reklama