Hlavní obsah

Judista Najdan získal pro Mongolsko první olympijské zlato

PEKING

Mongolsko ve čtvrtek získalo první olympijské zlato v historii země. Na pekingském tatami ho vybojoval judista Tuvšinbajar Najdan, který ve váze do 100 kilogramů porazil ve finále Kazacha Ašata Žitkejeva.

Článek

Najdan se ve vyřazovacích bojích postaral o velké překvapení, když vyřadil favorizovaného Japonce Keižiho Suzukiho. Ten před čtyřmi lety v Aténách triumfoval ve váze nad sto kilogramů a před třemi lety se zapsal do historii jako první judista, který dokázal zvítězit na mistrovství světa ve třech nejtěžších kategoriích. Předčasně se se soutěží rozloučil i brazilský mistr světa Luciano Correa. Bronzové medaile získali Nizozemec Henk Grol a Movlud Miralijev z Ázerbájdžánu.

Až verdikt sudích rozhodl olympijské finále judistek v kategorii do 78 kilogramů. Ze zlata se dnes nakonec radovala domácí Jang Siou-li, která po vítězství nad Kubánkou Yalennis Castillovou vybojovala pro Čínu druhé zlato z pekingského tatami.

Duel mezi domácí judistkou a Castillovou nerozhodlo ani pětiminutové prodloužení, na jehož konci byl stále nerozhodný stav, o vítězi tak museli rozhodnout rozhodčí. K obrovské radosti fanoušků v hale pekingského gymnázia vědy a technologie přiřkli titul Jang Siou-li.

Bronzové medaile vybojovaly Korejka Čong Kjong-Mi a Francouzka Stephanie Possamaiová. Jang Siou-li v Pekingu navázala na triumf Sien Tung-mej, která ve váze do 52 kilogramů obhájila zlato z Atén.

JUDO:
Muži - do 100 kg:
Finále: Najdan (Mong.) - Žitkejev (Kaz.) wazari,
o 3. místo: Miralijev (Ázer.) - Matyjaszek (Pol.) wazari, Grol (Niz.) - Žoržoljani (Gruz.) juko,
semifinále: Žitkejev - Grol ipon, Najdan - Miralijev juko.
Konečné pořadí: 1. Najdan, 2. Žitkejev, 3. Miralijev a Grol, 5. Žoržoljani a Matyjaszek, 7. Hadfi (Maď.) a Čang Song-Ho (Korea).
Ženy - do 78 kg:
Finále: Jang Siou-li (Čína) - Castillová (Kuba) rozhodnutí rozhodčích,
o 3. místo: Possamaiová (Fr.) - San Miguelová (Šp.) wazari, Čong Kjong-Mi (Korea) - Silvaová (Braz.) ipon,
semifinále: Jang Siou-li - San Miguelová ipon, Castillová - Čong Kjong-Mi koka
Konečné pořadí: 1. Jang Siou-li, 2. Castillová, 3. Čong Kjong-Mi a Possamaiová, 5. Silvaová (Braz.) a San Miguelová (Šp.), 7. Wollertová (Něm.) a Purevdžargalová (Mong.).

Reklama