Hlavní obsah

Do finále badmintonistek postoupily nejvýše nasazené Číňanky

PEKING

Obhájkyně olympijského zlata v badmintonu Čang Ning a další favorizovaná Číňanka Sie Sing-fang postoupily do sobotního finále dvouhry. Pořádající země tak má jistou další zlatou medaili.

Článek

První semifinále bylo výhradně čínskou záležitostí, ale světová jednička Sie Sing-fang se na postup hodně nadřela. Třetí nasazená Lu Lan získala první set, navíc drtivým poměrem 21:7. Poté se však favoritka dostala do hry a vyhrála přesvědčivě 21:10 a 21:12.

Čang Ning se tvářila po postupu do finále přes Indonésankou Marii Kristinu Yuliantovou překvapeně, přestože je nasazenou dvojkou. "Od poslední olympiády jsem byla hodně zraněná. Nikdy bych si nepomyslela, že bych tu mohla hrát tak dobře," řekla.

Čínskou nadvládu podtrhl ve finále čtyřhry také pár Jü Jang, Tu Ťing, jež porazil korejskou dvojici I Kjong-won, I Hjo-čung s přehledem 2:0 po setech 21:15 a 21:13. Bronz vybojovaly další Číňanky Wej I-li s Čang Ja-wen.

O zlato mezi muži se utkají dva největší favorité

Stejně jako mezi ženami se i v olympijské soutěži badmintonistů probojovali do nedělního finále dva nejvýše nasazení hráči, jimiž jsou Číňan Tan Lin a Lee Chong Wei z Malajsie. Tan Lin v pátek porazil ve dvou setech čtvrtého nasazeného krajana Ťin Čchena, Lee Chong Wei pak potřeboval k postupu přes Korejce I Hjon-ila tři sety.

Suverén badmintonu posledních let a světová jednička Tan Lin si zajistil postup s velkým přehledem po setech 21:12 a 21:18. Svému krajanovi dal naději pouze v úvodu druhého setu, kdy prohrával 1:6 a poté ještě 14:15. Následovala však jeho pětibodová šňůra a bylo rozhodnuto.

Mnohem dramatičtější průběh mělo druhé utkání, v němž o finálovou účast přes hodinu zápolili Lee Chong Wei a I Hjon-il. Malajsijský reprezentant zvítězil ve vyrovnané první sadě 21:18, ale v druhé prohrál jedenáct výměn po sobě a ztratil ji poměrem 13:21. Podobně se však právě on utrhl v rozhodujícím třetím setu, kdy se ze stavu 11:10 dostal až k náskoku 19:11 a mohl se radovat z očekávaného postupu.

BADMINTON:
Ženy, dvouhra - semifinále:
Sie Sing-fang - Lu Lan (obě Čína) 2:1 (-7, 10, 12), Čang Ning (Čína) - Yuliantová (Indon.) 2:0 (15, 15).
Čtyřhra -finále:
Jü Jang, Tu Ťing (Čína) - I Kjong-won, I Hjo-čung (Korea) 2:0 (15, 13).
O 3. místo:
Wej I-li, Čang Ja-wen (Čína) - Maedaová, Suecunaová (Jap.) 2:0 (17, 10).
Muži, dvouhra - semifinále
Lee Chong Wei (Malaj.) - I Hjon-il (Korea) 2:1 (18, -13, 13), Tan Lin - Ťin Čchen (oba Čína) 2:0 (12, 18).

Reklama

Související témata: