Hlavní obsah

Bývalý plavec Spitz má pro Phelpse jen slova obdivu

PEKING

Jen jedno slovo měl Mark Spitz pro amerického plavce Michaela Phelpse, který sedmi zlatými medailemi z olympiády v Pekingu vyrovnal jeho 36 let starý rekord z her v Mnichově. "Impozantní!" řekl agentuře Reuters Spitz, jenž v době Phelpsova sobotního závodu na 100 metrů motýlek sledoval basketbalový zápas svého syna v Detroitu.

Článek

"Ukazuje to, že tenhle chlapík není pouze nejlepší plavec a olympionik, ale také možná nejlepší sportovec všech dob. Je to největší závodník, jaký kdy chodil po zeměkouli," dodal Spitz.

Třiadvacetiletý Phelps navíc může triumfem v nedělní polohové štafetě jeho rekord překonat. "Mám ohromnou radost. Často jsem přemýšlel, jak se budu cítit, až mě o rekord někdo připraví. Mám pocit, jako by mi ze zad sundali obrovské závaží," přidal osmapadesátiletý Spitz.

"Kdysi někdo řekl, že váš charakter je posuzován podle společnosti, v jaké se pohybujete, a proto jsem velmi šťastný, že můžu být ve společnosti Michaela Phelpse," dodal. "Jsem na něj moc pyšný. Měl jsem rekord 36 let a moc mě těší, že jsem tím někoho motivoval k velkým výkonům. Michael si zaslouží každou vteřinu slávy, které se mu nyní dostává," uvedl Spitz.

Slavný plavec je navíc přesvědčen, že Phelps v neděli jeho rekord překoná. "Od doby, co je štafeta na olympiádě, ji Američané nikdy neprohráli. Otázkou je pouze to, v jakém čase ji zaplavou a kdo dostane na krk medaili jako první," řekl Spitz.

Reklama