Hlavní obsah

Řecká olympijská vítězka Chalkiáová měla pozitivní dopingový test

ATÉNY

Olympijská vítězka v běhu na 400 metrů překážek z Atén Fani Chalkiáová měla pozitivní dopingový test. Oznámil to v sobotu Řecký olympijský výbor. Atletka neprošla kontrolou několik dní před zahájením her v Pekingu na soustředění v Japonsku. Podle agentury Reuters Chalkiáová již opustila dějiště olympiády a vrátila se do Řecka.

Článek

Devětadvacetiletá atletka se podle řeckých médií provinila užitím zakázaného steroidu methyltrienolonu. Ten už byl dříve nalezen v těle jiného řeckého olympionika Anastásiose Gusise, jenž měl v Pekingu závodit v běhu na 200 metrů. Stejnou substanci užívalo i jedenáct řeckých vzpěračů potrestaných v červnu, atlet Dimitris Regas i plavec Jannis Drymonakos.

Mluvčí národního olympijského výboru Tassos Papachristu uvedl, že nyní se čeká na výsledek analýzy B-vzorku. "Atletka řekla, že žádné zakázané látky nevzala," citoval Chalkiáovou mluvčí. Při noční tiskové konferenci se vyjádřila i samotná atletka. "Jsem v šoku. Nevím, co se stalo. Vždy si dávám pozor, co užívám," uvedla.

O užívání dopingu se v souvislosti s Chalkiáovou spekulovalo hned po jejím překvapivém triumfu v Aténách poté, co si během jediného roku zlepšila osobní rekord o tři a půl sekundy.

Reklama