Hlavní obsah

Třetí chodec olympijského závodu podezřívá Borčina z dopingu

PEKING

Kolem olympijského vítěze v chůzi na 20 kilometrů Valerije Borčina se nadále vznáší stín dopingového podezření. Třetí muž olympijského závodu Jared Tallent obvinil Borčinova trenéra Viktora Čegina z nekalých praktik.

Článek

"Čegin je pro mě ruským Trevorem Grahamem," přirovnal Australan kouče k nechvalně proslulému americkému kouči, pod jeho vedením dopovala řada hvězd včetně sprinterky Marion Jonesové.

Několik členů Čeginovy tréninkové skupiny bylo před olympiádou pozitivně testováno na krevní doping EPO a krátce před hrami se objevily informace, že dopoval i Borčin. Nakonec se však na startu chodeckého závodu objevil a triumfoval.

Čegin podle Tallenta nemá vzhledem k prohřeškům svých svěřenců na olympiádě co dělat. "Je to škoda, sport není čistý," prohlásil bronzový medailista.

Poukázal na Borčinovo mimořádné zrychlení v závěru, na posledních pěti kilometrech za ním zaostal o 40 sekund. "A myslím, že jsem byl rychlý," poznamenal.

Ruský chodec se od dopingových skandálů svých krajanů distancuje. "Nevím, co se tam dělo. Trénoval jsem sám. Několik mých týmových kolegů onemocnělo, takže jsem s nimi nebyl," prohlásil.

Na startu chodeckého závodu chyběl další z ruských favoritů Sergej Morozov. Podle mluvčího ruského týmu světový rekordman do Pekingu vůbec nepřijel, ale důvod nevysvětlil.

Reklama