Hlavní obsah

Za úspěchy Walshové s Mayovou-Treanorovou je přátelství mimo kurt

PEKING

Obhájkyně olympijského prvenství v plážovém volejbalu Kerri Walshová a Misty Mayová-Treanorová se shodly na tom, že za jejich sportovními úspěchy stojí i kamarádství mimo kurt. Americký pár si v úterý v Pekingu vybojoval postup do finále a navíc prodloužil svou šňůru neporazitelnosti na nevídaných 107 utkání.

Článek

Přátelství trvající již osm let je prý tou hlavní ingrediencí, která dodává jejich volejbalovému talentu něco navíc a dělá z nich tak sehraný pár. "Najít tu správnou chemii je obtížné. Také jsme hned nebyly na takové úrovni, když jsme spolu hrály první rok," řekla novinářům po semifinále Mayová-Treanorová.

Sportovní soužití beachvolejbalové dvojice přirovnala k partnerskému vztahu. "Musíte na tom stále pracovat, ať už jste zrovna nahoře, nebo dole. Je to jako v manželství - když věci nejdou podle toho, jak byste si přáli, tak to nesmíte vzdát a rozejít se, ale naopak na tom zapracovat," vysvětlila.

Přesto se nejlepší pár světa možná velmi brzy rozpadne. Obě volejbalistky totiž plánují založit rodinu a zatím není jasné, jakým směrem se jejich aktivní dráha bude ubírat dál.

Správná týmová chemie možná chyběla k lepšímu výsledku páru Ana Paula, Larissa. Kvůli zranění Larissiny spoluhráčky Juliany se obě brazilské volejbalistky daly pro hry v Pekingu dohromady, přestože se z minulosti vědělo, že vztah mezi nimi není zrovna idylický.

Brazilky se sblížily

Vidina medaile však vykonala své. "Hodně jsme se spolu bavili. Třeba do dvou, tří i čtyř do rána. O životě, volejbalu, chlapech, dětech, kamarádech i rodině, abychom se lépe poznaly. Věděly jsme, že přátelství mimo kurt nám pak na něm může pomoci," připomněla Ana Paula. Přestože nepřekročily brány čtvrtfinále, jejich snaha přinesla ovoce. "Nyní třeba vím, že když křičí, není to kvůli tomu, abych se cítila špatně, ale proto, že chce pro nás to nejlepší," dodala.

Někteří hráči spolu dokázali vydržet velmi dlouho i přes velké vzájemné bariéry. Lotyši Aleksandrs Samoilovs s Martinsem Plavinšem překročili na hrách svá očekávání, přesto plánují, že se hned po skončení olympiády rozdělí. "Je skutečně obtížné hrát spolu pět let, když je Aleksandrs tak jiný. Vždy je pro nás těžké spolu hrát," prohlásil Plavinš.

Někdo si se soužitím mimo kurt pro změnu hlavu vůbec neláme. Tak jako nejlepší americký pár Todd Rogers, Phil Dalhausser, úřadující mistři světa. "My jsme oba naprosto v pohodě a vůbec ničím se nestresujeme. Je to taky způsob a nám to tak funguje a vyhovuje," uvedl Dalhausser.

Jiní zase netuší, co je v nejbližší budoucnosti čeká. Například obě čínské dvojice, které se utkaly v ženském semifinále. O jejich dalším osudu totiž rozhodnou trenéři, kteří se přitom podle agentury Reuters budou řídit doporučením z nejvyšších politických míst.

Reklama