Hlavní obsah

Na slavnostní zahájení přiletí i Šmídová

PEKING

Při pátečním večerním slavnostním zahájení her by pod českou vlajkou, nesenou vodní slalomářkou Štěpánkou Hilgertovou, mělo na plochu napochodovat šedesát českých sportovců. „Z jachtařské maríny v Čching-tau přiletí Lenka Mrzílková, Michael Maier, Martin Trčka a Lenka Šmídová. Ta je připravena jako náhradní vlajkonoška, kdyby z nějakých důvodů Štěpánka nemohla,“ prozradil Právu šéf české olympijské mise František Dvořák.

Článek

Další část českých sportovců usedne v hledišti Ptačího hnízda. Ti, co mají druhý den závody, na zahájení pochopitelně nejdou. „Program má trvat několik hodin, dokonce se mluví o tom, že by to celé, i s přípravou výprav na nástup, mělo trvat sedm hodin. Nebudeme riskovat. Slavnostní zahájení je otázkou zájmu sportovců. Kdo nechce, nemusí,“ dodal Dvořák.

Hodně z nich si však slibované velkolepé otevření Her 29. Olympiády nechce nechat ujít. Osmička je pro Číňany šťastné číslo. Ještě šťastnější je devítka, ale ta byla především šťastným číslem císařů, proto na palácových dveřích v pekingském Zakázaném městě bylo vrcholem štěstí 9x9 ozdobných hřebů, znamenajících pro dům klid a štěstí.

Dnes je tedy čínským symbolem štěstí osmička. Právě proto začne zahajovací ceremoniál 8. 8. v 8 hodin 8 minut. A toto číslo se bude prolínat celým programem, jehož délka, i s nástupem rekordních 205 výprav se odhaduje mezi čtyřmi až pěti hodinami...

Hry snů a rekordů

„One World, one Dream“, „Jeden svět, jeden sen,“ jak zní motto nadcházejících her. A mají být hrami snů a rekordů. Sportovních i v dalších číslech. Jeden rekord jsme zmínili. Tím dalším je 10 708 zúčastněných sportovců - všimnete si, další osmička. Největší v historii lidstva má být ohňostroj a vůbec využití světla při zahajovacím ceremoniálu. Konečně, Čína dala světu střelný prach. Dalším rekordem má být 2008 obličejů zobrazených na noční obloze.

Historie této nejlidnatější země planety bude také hlavním tématem ceremoniálu. I když organizátoři dělají vše pro utajení, už ven proniklo, že půjde průřez čínskou historií, kulturou a zobrazením vynálezů, které dala světu. A těch nebylo málo.

Ceremoniál taktně vynechává války a záležitosti, pro které je ostatním světem kritizována. Údajně má na ceremoniálu vystoupit 8888 účinkujících. Nic se nedozvěděli ani pracovníci televizí, kteří budou moderovat zahajovací ceremoniál. Dokonce není na stadiónu s hledištěm pro 91 tisíc diváků poznat, kde bude plát olympijský oheň. Žádný pylon není vidět.

Ví se však, že při zahájení zazpívá britská operní zpěvačka Sarah Brightmanová, která zpopularizovala řadu známých operních árií. Už v roce 1992 v Barceloně zpívala spolu s José Carrerasem píseň Amigos Para Siempre. Spolu s ní vystoupí také čínská popová hvězda Liou Chuan. Vše ostatní o zahajovacím ceremoniálu je zahaleno tajemstvím. Na ploše Ptačího hnízda se zkouší po částech a je stadión je takřka hermeticky uzavřen.

Reklama