Hlavní obsah

Pekingský deník: Červená? Zrychlete

PEKING

Také jste zvyklí, že když se na semaforu rozsvítí zelená, můžete přejít na druhou stranu? V Pekingu to neplatí. Pro řidiče jako by červená naopak znamenala signál pro zvýšení otáček motoru a průjezd mezi nebohými chodci. Doprava po Pekingu se vůbec vymyká evropským standardům. Ač jsou Číňané k turistům úslužní, na silnici si nedarují ani centimetr.

Článek

Pustit kolegu z vedlejšího pruhu před sebe? Ani náhodou. Taxikář vezoucí novináře do basketbalové haly si raději nechal zbrousit zrcátkem bok vozu.

Nejvíc ale obdivuji cyklisty. Do nerovného souboje s plechovými soupeři se pouštějí velice nebojácně. Včera nám z vedlejší silnice vjela křehká dívčina těsně před taxík. Jeho řidič krátce zatroubil, cyklistka se ani neohlédla… Vládou avizované kurzy angličtiny pro taxikáře v Pekingu se zjevně nekonaly. Nadějný pozdrav a uvítání v anglickém jazyce sice po nastoupení proběhlo, ale jen z přehrávacího zařízení. Další vysvětlování trasy v jiné řeči než čínštině už nemá smysl, pomůže jen mapa a řeč rukou.

Včera byl v Pekingu lichý den. Znamenalo to, že do města směly jen vozy, jejichž značka končila lichou číslicí a za celý den jsem nezpozoroval jediný vůz vyjma taxikářů, jenž by si nařízení dovolil porušit. A na průjezdnosti města to bylo znát. Smogová situace nakonec nedonutila pekingské úředníky k ještě tvrdšímu zvažovanému opatření – pustit na ulici jen auta, jejichž registrační číslo končí stejným číslem jako datum daného dne.

Reklama