Hlavní obsah

Barva dresu může ovlivnit rozhodčí, zjistili němečtí vědci

PEKING

Červená může být něčím víc, než jen šťastnou barvou pro čínské sportovce startující na olympijských hrách, zjistili němečtí psychologové. Podle jejich studie mají rozhodčí tendenci mírně "nadržovat" hráčům v červeném, píše dnes agentura Reuters.

Článek

Číňané považují červenou barvu za šťastnou, což se odráží na množství věcí od lampionů, přes svatební šaty až po balíčky "šťastných peněz" rozdávané při příležitosti čínského lunárního Nového roku. Ovšem nejen Číňané červené věří - americký golfista Tiger Woods je známý tím, že se v poslední den turnaje pro štěstí obléká do červené.

Nyní psychologové Norbert Hagemann, Bernd Strauss a Jan Leissing z Vestfálské Vilémovy univerzity v Münsteru zjistili, že rozhodčí v taekwondu mají tendenci udělovat více bodů závodníkům v červených dresech než těm, kteří obléknou modrý.

V rámci studie, která byla zveřejněna v srpnovém čísle časopisu Psychological Science, vědci předložili 42 rozhodčím videonahrávky soupeřů v modrém a červeném dresu. Obě sady záznamu byly identické s jedinou výjimkou - v druhé sadě záznamů byly barvy dresů závodníků digitálně obrácené, takže ten, který na první sadě byl v modrém dresu, byl na druhé v červeném a naopak.

Rozhodčí měli po zhlédnutí záznamů udělit oběma závodníkům body. Výsledek ukázal, že závodník, který byl v červeném, dostával průměrně o 13 procent lepší známky, a to i v případě, že šlo vlastně o závodníka "modrého", jen digitálně přebarveného.

"Jakkoli je ve výzkumu ještě třeba pokračovat a rozšířit ho o vliv dalších barev, už nyní naše výsledky ukazují, že by měla být pozměněna pravidla či přidána elektronická rozhodovací zařízení tam, kde by barva dresu mohla výsledky ovlivňovat," uvádějí vědci.

Reklama

Související témata: