Hlavní obsah

Obrněnec hlídá i novináře

PEKING

V Pekingu prý vybuchla banka. Tahle zpráva letěla v úterý Pekingem rychleji, než Phelps olympijským bazénem. Dopídit se nějakých faktů však nebylo možné. že se něco děje však bylo patrné hned při vystoupení z autobusu před Hlavním tiskovým střediskem (MPC) na olympijském Greenu.

Článek

Stál tam obrněný transportér. Obsluha byla uvnitř. Možná ani zmíněný fenomenální plavec nebyl ten den tak často objektem televizních kamer a fotoaparátů jako zmíněné ocelové monstrum s kulometem.

Jindy velmi přísní čínští vojáci nechávali novináře obrněný transportér klidně fotografovat. Jindy jim vadí, když fotografujete v pozoru stojícího vojáka mimo místa, na nichž to je povoleno. Zvýšená ostraha se projevila i na přísnějších kontrolách. Nesete si balenou vodu? Tak otevřít a napít se. Laptopy z batohů ven a detektorem musí projet samostatně. Jeden zahraniční fotoreportér musel dokonce vysvětlovat, na co potřebuje šroubováček, dlouhý snad pět centimetrů.

Jestliže obrněné transportéry stály před tím jen u vjezdů do „bubliny“, jak se říká takřka hermeticky uzavřenému prostoru kolem Greenu, kde jsou i hlavní sportoviště, a olympijské vesnice, pak nyní se jich objevilo na klíčových místech víc. „Můžete být v klidu, vše hlídáme a máme pod kontrolou,“ bylo jediné, co byl ochoten říct jeden z velitelů vojenské jednotky u MPC.

Reklama