Hlavní obsah

OH v Pekingu mají první šmouhy na dokonalé tváři

PEKING

Po několika dnech se začaly objevovat první problémy olympijských her v Pekingu, které měly být podle čínských organizátorů připraveny bez jediného smítka. Na sportovištích jsou prázdné sedačky, do olympijského parku chodí málo lidí, čachruje se s vstupenkami, město málo žije a oficiální činitelé dokonce museli přiznat, že si k dokonalosti zahajovacího ceremoniálu her pomohli několika triky.

Článek

Mezinárodní olympijský výbor (MOV) vyzval v úterý organizátory, aby do olympijského parku Olympic Green, kde je v Pekingu umístěno deset hlavních sportovišť, začali pouštět víc lidí a našli způsob, jak olympijská sportoviště naplnit.

Wang Wej, mluvčí pekingského organizačního výboru, připouští, že Olympic Green navštěvuje málo lidí a organizátoři se to snaží změnit. V pondělí podle Wangových údajů přišlo do olympijského parku asi 40 000 lidí, ale MOV se snaží dosáhnout zvýšení až na 200 000 návštěvníků denně. Olympic Green pokrývá v severní části Pekingu 1156 hektarů a měl by být centrem her.

"Nechali jsme to na organizátorech a politicích," řekl agentuře AP šéf marketingové komise MOV Gerhard Heiberg. "Slíbili nám, že se situace zlepší. Doufáme, že se to splní. Potřebujeme víc lidí, aby se zlepšila atmosféra." Mezi ty, kdo si na nedostatek lidí na olympijských sportovištích a v areálech kolem nich hlasitě stěžují, patří i globální sponzoři her. Ti zaplatili desítky milionů dolarů za spojení svého jména s olympiádou, ale jejich pavilony nenavštěvuje dost lidí.

"Dostat se dovnitř je složité a bezpečnostní opatření neuvěřitelně přísná," říká člen MOV, Američan Bob Ctvrtlik. "Na některých stadiónech a sportovištích jsou prázdné sedačky, což je překvapující, když (organizátoři) tvrdili, že je zcela vyprodáno. Na stadiónech jsou potřeba nažhavené, nadšené davy, aby pomohly vytvořit atmosféru pro sportovce, kteří pak mohou předvést své nejlepší výkony."

Část volných míst zaplňují dobrovolníci

Čínští oficiální činitelé už několik měsíců tvrdí, že všech 6,8 miliónu olympijských vstupenek se vyprodalo. Wang přiznal, že část volných míst na sportovištích zaplňují dobrovolníci ve žlutých tričkách. "Odpovědnost leží na manažerech jednotlivých sportovišť," uvedl Wang. "Pokud zjistí, že nepřišlo dost lidí, anebo že je příliš mnoho volných míst, musejí sehnat dobrovolníky, kteří fungují jako roztleskávači."

MOV připouští, že návštěvnost bývá pravidelně problém během prvního týdne olympiády a že počet diváků by měl stoupat, zvláště poté, co v pátek začnou na Národním stadiónu atletické disciplíny. Podle Wanga k neobsazenosti sedadel přispívá několik faktorů. V první řadě horké, vlhké počasí a déšť. Pak to, že nechodí olympijští sponzoři a oficiální činitelé, kteří dostávají vstupenky automaticky, a také diváci, kteří vynechávají kvalifikace nebo nezůstanou na celý program, pokud soutěže trvají celý den.

Svou roli hraje také spekulování se vstupenkami, kterému se organizátorům nepodařilo zabránit. To ale není jediná šmouha na čistotě olympijských her. V úterý organizátoři přiznali, že si při dech beroucím ohňostroji na slavnostním zahájení vypomohli předtočenými záběry a na poslední chvíli nahradili skutečnou malou zpěvačku jinou dívenkou, která lépe splňovala představy čínských činitelů o kráse.

Devítiletá Lin Miao-kche, která už má za sebou zkušenosti s natáčením reklamy, při úvodním ceremoniálu jen s dokonalým úsměvem otvírala ústa, zatímco zněl hlas skutečné zpěvačky - sedmileté Jang Pchej-i, která má kulatější obličejík a nakřivo narostlé mléčné zuby. Podle nejmenovaného člena politbyra čínské komunistické strany byla tato výměna "v národním zájmu".

Reklama