Hlavní obsah

Čínští fanoušci vytvářejí na stadiónech elektrizující prostředí

PEKING

Nevědí sice vždycky, proč tam jsou, ale mocným pokřikem "Číno kupředu" vytvářejí čínští fanoušci a roztleskávači na olympijských stadiónech elektrizující prostředí, píše agentura AFP.

Článek

Od zahájení sportovních soutěží jsou vidět všude, na všech tribunách, neúnavně mávají malým červenými vlaječkami s pěti žlutými hvězdami a tleskají mohutně, zvláště když na stupně vítězů stoupají jejich sportovní oblíbenci.

Často se sem dostali proto, že byli vylosováni ve svých podnicích nebo kancelářích, potom byli odvezeni autobusy na stadion, kde sledují sportovní zápolení, o němž nic nevědí. Na tom ale vůbec nezáleží, když je nutné podpořit čínské atlety, nešetří vlastenecky laděným skandováním.

Jejich organizované počínání neuniklo pozornosti zahraničních diváků. Domácí jejich horlivost oceňují, i když se vláda chvílemi obávala, aby nebyli příliš hluční.

Čínské publikum chválí i zahraniční sportovci

Trenér družstva čínských gymnastek připsal vítězství svých svěřenkyň v souboji se Spojenými státy k dobru právě fanouškům v sále. "Nádherná atmosféra tady v Číně umožnila všem bojovat s nadšením a mít vysokou morálku," řekl trenér.

Hlasité povzbuzování čínských fanoušků přimělo i amerického gymnastu Joeye Hagertyho, aby jim vyslovil obdiv. "Veřejnost je tady neuvěřitelná, jejich povzbuzování je velmi silné, bylo to velmi zábavné," řekl.

Někteří fanoušci to ale přeci jen přehánějí. Trpěla tím koncentrace čínské tenisové jedničky. "Jejich výkřiky často vybuchují předčasně, což hráče ruší," řekla Čeng-ťie. "Doufám, že se příště budou chovat ohleduplněji," dodala.

Sborové výkřiky a povzbuzování je často řízené

Sborové výkřiky a povzbuzování je často okatě řízené. Skupiny dostaly patřičné školení, jak se má chovat řádný fanoušek. Při zahajovacím ceremoniálu dávali profesionální vedoucí instrukce, jak zpívat a jak tleskat.

Pokud jde o pískání, i to se ozvalo, jak si to ověřili hráči španělského basketbalového družstva, kteří sehráli s Číňany doslova hrdinský zápas. Ani pískání ale nezabránilo Španělům zápas vyhrát.

Xenofobie se neprojevuje

Určité zmatení ale vládlo během basketbalového západu mezi USA a Čínou, kdy mnozí čínští fanoušci vzdávali hold hvězdám zámořské NBA. Teprve teď měli totiž možnost poprvé je vidět jako lidi z masa a kostí.

Návštěvníci olympijských her všeobecně konstatují, že čínští fanoušci se chovají dobře, neprojevuje se u nich xenofobie, což se nedalo vždy říci v minulosti, hlavně když šlo o zápasy s Japonci. Silná zatrpklost proti Japoncům vládne v Číně od japonské okupace části čínského území v 30. a 40. letech.

Reklama