Hlavní obsah

Čínští olympijští fanoušci podávají "extrémní výkony"

PEKING

Liou Siang-chuej ujel na kole 1300 kilometrů a v rikše vezl svou osmadevadesátiletou babičku, aby splnil její sen zúčastnit se olympijských her. Wen Šeng-čchu, osmapadesátiletý lékař tradiční čínské medicíny, si do hlavy zapíchal 200 akupunkturních jehliček s čínskými vlaječkami. Dvaašedesátiletý Chuang Ťün-te z Čchung-čchingu vyrobil olympijské symboly z 1860 odznáčků s bývalým čínským vůdcem Mao Ce-tungem.

Článek

To je několik zpráv o extrémních výkonech čínských fanoušků na podporu olympiády v Pekingu, které se v místních médiích rojí jedna za druhou a z jindy sledovaných diváckých počinů, jakými jsou třeba olympijské kruhy vystříhané v účesu, dělají docela všední věc, píše v úterý agentura Reuters.

Číňané si prostě vzali k srdci výzvu vlády, aby z celého srdce podporovali olympijské hry, které se v Pekingu konají od 8. do 24. srpna. Potkat v blízkosti hlavního pekingského olympijského stadiónu muže v červených šatech, kráčejícího na vysokých podpatcích a s korunou z palmového listí s čínskými vlaječkami připevněnými k ramenům, nebo diváka s modelem stadiónu Ptačí hnízdo na hlavě, tak není nic zvláštního.

Dvaasedmdesátiletý Sun Š'-ťie z provincie Che-pej vypěstoval "strom olympijských kruhů", když z větví na cesmíně přeslenaté vykroužil tradiční olympijský symbol. Středoškolák Jang I-ťie ujel na kolečkových bruslích 2300 kilometrů z Kuang-čou v provincii Kuang-tung do Pekingu za 16 dní - a to ještě cestou stihl sbírat jména lidí podporujících olympijské hry.

Sedmašedesátiletý důchodce Chu Wen-jüan obětoval olympijské propagaci svou motorovou trojkolku, kterou změnil na pojízdný olympijský transparent. Vozítko polepil nálepkami pěti maskotů her a olympijskými hesly včetně oficiálního Jeden svět, jeden sen.

"Účastním se, přispívám, jsem šťastný," říká Chu s úsměvem. "Radost, kterou mám z ježdění se svým olympomobilem, mi nejspíš prodlouží život o pár let," dodává spokojeně.

Reklama

Související témata: