Hlavní obsah

Seznamu dopingových hříšníků na OH vévodí Ben Johnson

PEKING/PRAHA

Nejznámějším sportovcem přistiženým při dopingu na olympijských hrách je už dvacet let slavný kanadský sprinter Ben Johnson. Houstnoucí sítě dopingových kontrol dokázaly zachytit už desítky podvodníků. Bývalou královnu světové atletiky Marion Jonesovou dohnaly k přiznání, které jí loni připravilo o pět olympijských medailí ze Sydney.

Článek

Sprinterka a dálkařka Jonesová, která byla v letech 1997 až 2001 na sprinterských tratích takřka nepřemožitelná, se nařčení z dopingu dlouho bránila. Loni v říjnu se ale nečekaně postavila před novináře a se slzami v očích přiznala, že v letech 2000 a 2001 užívala směs erytropoetinu, růstového hormonu a inzulínu, kterou pro jejího trenéra Trevora Grahama vyráběla nechvalně proslulá laboratoř Balco.

Svět přišel po Johnsonovi o další legendu, Jonesová o výsledky z inkriminovaného období a zároveň o všechny olympijské a také některé medaile z mistrovství světa. Později byla za lhaní o svém dopingu a krytí bývalého partnera Tima Montgomeryho, který čelí obvinění z falšování šeků, odsouzena na šest měsíců do vězení.

První neprošel moderní pětibojař Liljenwall ze Švédska

Světový rekordman Ben Johnson, v jehož moči se po vítězném běhu na 100 metrů na OH v Soulu 1988 našly stopy stanozololu, nebyl zdaleka prvním sportovcem, který na olympiádě neprošel dopingovou zkouškou. Tento primát připadl modernímu pětibojaři Hansi-Gunnaru Liljenwallovi ze Švédska, který si na LOH v Mexiku 1968 vypomohl alkoholem. O prokazatelném stimulování sportovců se ale vědělo už dřív. V Římě 1960 zkolaboval během závodu dánský cyklista Knut Jensen, v jehož krvi byl nalezen amfetamin a nikotinyl.

Mezinárodní olympijský výbor (MOV) na sklonku šedesátých let ustanovil pravidlo o zákazu dopingu, které postupně přejaly mezinárodní sportovní federace. Následně vznikla lékařská komise MOV, jež vydala první seznam zakázaných preparátů.

V Mnichově 1972 se konaly rozsáhlé dopingové kontroly na stimulanty, sedativa a hormony. Mezi sportovci se konala anonymní anketa, v níž se údajně k užívání povzbuzujících látek přiznalo 85 procent olympioniků, testy ale neprošlo jen sedm z nich.

Osm z celkem 11 dopingových aktérů her v Montrealu 1976 si aplikovalo steroidy, jejichž užívání MOV zakázal o dva roky dříve. Západem bojkotované hry v Moskvě 1980 se oficiálně obešly bez dopingu, naopak v Los Angeles 1984 bylo usvědčeno 12 sportovců, přičemž hitem byl nandrolon a mezi přistiženými převládali vzpěrači. V Soulu 1988, v roce publikování Mezinárodní charty boje proti dopingu, bylo diskvalifikováno deset účastníků včetně Johnsona, aspirujícího na krále her.

Čína vyřadila z olympijského týmu 27 lidí

V Barceloně 1992 neprošlo dopingovou kontrolou pouze pět sportovců a následující LOH 1996 v Atlantě skončily nejprve s velkou pompou jako první čisté v historii, ale dodatečně byly z dopování usvědčeny dvě atletky. Dalších pět sportovců bylo ještě pozitivně testováno na bromantan, ale ten se na index dostal příliš pozdě před olympiádou.

Už před zahájením OH v Sydney 2000 byla diskvalifikována celá řada sportovců: jen sama Čína vyřadila z olympijského týmu 27 lidí. Během her došlo na jedenáctku usvědčených, rumunská gymnastka Andrea Raducanová, bulharská vzpěračka Izabela Dragněvová a německý volnostylař Alexander Leipold museli dokonce vrátit zlaté medaile.

Na olympiádě v Aténách 2004 bylo provedeno zatím největší množství kontrol, jimiž neprošlo 22 sportovců a dva koně. Svět nejvíce zaujal případ řeckých atletů a medailistů ze Sydney Kostase Kenterise a Ekaterini Thanuové, kteří se nejprve kvůli údajnému nedorozumění den před zahájením her nedostavili k dopingové zkoušce. Následné noci před disciplinárním slyšením sprinteři prý společně havarovali na motocyklu a s lehkými zraněními byli převezeni do nemocnice, kde strávili čtyři dny. Verzi o shodě náhod nikdo neuvěřil, a tak se oba raději z OH odhlásili.

Reklama