Hlavní obsah

Baďurová jela do Pekingu rovnou z tréninku

Když si tyčkařka Kateřina Baďurová při lednovém soustředění na Tenerife přetrhla přední zkřížený vaz v koleni, dostala vidina startu úřadující vicemistryně světa na letní olympiádě v Pekingu hodně nejisté kontury. Pětadvacetiletá závodnice si ale po operaci stačila zajistit kvalifikační limit. „Další krok je probojovat se v Pekingu do finále,“ líčila česká rekordmanka před středečním odletem do dějiště her.

Článek

Co to, že jste na letiště jste dorazila s velkým zpožděním a tyčemi v rukách?

Trenér vykoumal, že dneska budou výborné podmínky, nebude foukat vítr, proto jsem ještě trénovala na Julisce. Potřebovala jsem si vyzkoušet svůj celý rozběh, který půjdu při závodě. Všechno klaplo tak, jak mělo.

Jak se vám po zdravotních komplikacích podařilo před odjezdem do Pekingu završit přípravu?

V rámci možností příprava vyšla tak, jak jsme chtěli. Stoprocentně připravená bych byla, kdyby mě nepotkalo zranění. Ale po tom, co se stalo, jsem na tom nejlépe, jak mohu být.

Před čtyřmi týdny jste si při mítinku v Plzni zajistila start na olympiádě splněním mírnějšího limitu 435 centimetrů. Posunula jste od té doby laťku výš?

Já na tréninku nikdy neskáču na laťku, snažím se spíš vyladit technické detaily, které dělám špatně. Posunula jsem se v tom, že jsem získala jistotu. Neprobíhám zbytečně každý druhý skok a nebojím se tolik skákat. Od splnění limitu budu závodit naostro až v Pekingu a netroufám si odhadnout, kolik bych mohla skočit, to dost dobře nejde. Věřím ale, že k těm kvalifikačním 435 centimetrům ještě něco přidám.

S jakými ambicemi tedy odjíždíte?

Hlavním cílem je samozřejmě dostat se z kvalifikace a postoupit do finále. To je další postupný krok. Kvalifikační limit očekávám kolem 455 centimetrů, možná 460. Ale to by asi nebylo potřeba skočit.

Tušíte, jak vysoko bude na olympiádě viset bronzová medaile?

Letos je to hodně otevřené, hodně holek má naskákáno vysoko. Bude hodně záležet na konkrétních podmínkách v daný den v Pekingu. V tabulkách je pět šest holek, které mají skočeno přes 470 centimetrů.

Jelena Isinbajevová minulý týden zase o centimetr posunula světový rekord. Je o zlatu rozhodnuto?

Je to sport. I Jelena skáče na tři pokusy, sem tam lehce lízne laťku, stát se může cokoliv. Ale když bude skákat dobře, tak ji podle mě nemůže letos nikdo porazit.

Z Pekingu přicházejí zprávy o vysokých teplotách a nesnesitelné vlhkosti. Nebojíte se takových podmínek?

Předpokládám, že bude podobné vedro jako loni v Ósace. Takže po tréninku zalezeme ve vesnici do pokoje, abychom se zbytečně nevyčerpávali. Naštěstí mám s sebou dostatečnou zásobu filmů, knížek a časopisů na ukrácení dlouhé chvíle.

Reklama

Související témata: