Hlavní obsah

Američan Phelps se chystá vylovit z londýnského bazénu deset zlatých

New York

Americký plavec Michael Phelps se chystá do Londýna se smělým plánem. Nejúspěšnější olympionik historie chce přivézt z města nad Temží deset zlatých. Ze sedmi individálních starů a tří štafet. Tím by o dvě medaile překonal svůj rekord z Pekingu.

Foto: ČTK

Michael Phelps na své oblíbené trati 200 metrů motýlek.

Článek

"Zatraceně, mělo to zůstat v tajnosti," reagoval Phelps na Twitteru na skutečnost, že se startovní listiny pro americkou kvalifikaci ve městě Omaha v Nebrasce dostaly ve středu na veřejnost.

Phelps se pro kvalifikaci přihlásil do pěti závodů, kterým kraloval na předchozích hrách v Aténách i v Pekingu - kraulovou dvoustovku, 100 a 200 metrů motýlek a obě polohovky (200 i 400 m). Navíc má v plánu stovku volný způsob a znakařskou dvoustovku.

Šestadvacetiletý fenomenální plavec k tomu bude součástí tří štafet. Na olympiádě v Aténách 2004 získal šest zlatých a dva bronzy, o čtyři roky později v Pekingu osm zlatých.

Redukce programu? Zapomeňte!

V plánu nakonec má i dlouhou polohovku, byť ji chtěl vynechat, protože ho tento závod nejvíce bolí. Některé starty ale v Nebrasce možná plánuje jen proto, aby si nechal zadní vrátka, kdyby se na hlavních tratích nekvalifikoval.

Má totiž velkého rivala. Ryan Lochte zastínil Phelpse na loňském mistrovství světa v Šanghaji a v Nebrasce by měl plavat dokonce 11 závodů. V šesti z nich na sebe s Phelpsem narazí.

Původně se přitom zdálo, že rodák z Baltimoru naopak svůj program zredukuje, protože postrádal motivaci. Každopádně londýnská olympiáda má být Phelpsovým posledním představením, protože se už dříve rozhodl, že po ní kariéru ukončí.

Reklama

Související témata: