Hlavní obsah

Hilgertová na šesté olympiádě na medaili nedosáhla, nadvláda bratří Hochschornerů skončila

Londýn
Aktualizováno

Česká kajakářka Štěpánka Hilgertová obsadila na svých šestých olympijských hrách čtvrté místo. Hůře dopadli deblkanoisté Jaroslav Volf a Ondřej Štěpánek. Skončili v semifinále, z něhož postupovalo šest nejlepších posádek, na sedmém místě a Stanislav Ježek s Hradilkem v něm obsadili předposlední devátou pozici.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Kajakářka Štěpánka Hilgertová na olympijském kanálu v Lee Valley

Článek

Čtyřiačtyřicetiletá Hilgertová, šampiónka z her v Atlantě a Sydney, se na své šesté olympiádě probojovala do finále devátým časem, v něm ale zrychlila o více než pět sekund, navíc znovu jela čistě. Její čas ale hned vzápětí překonala osmnáctiletá Jessica Foxová z Austrálie, s jejíž matkou Hilgertová závodila v Atlantě 1996. Další kajakářky včetně světové šampionky z předešlých dvou let Corinny Kuhnleové z Rakouska tak rychlé nebyly, závod se nevydařil ani Slovence Janě Dukátové.

Na průběžné třetí místo pak ale Hilgertovou odsunula skvěle jedoucí pozdější vítězka Emilie Ferová z Francie a definitivně mimo medailovou pozici vzápětí poslala českou kajakářku Španělka Maialen Chourrautová. Francouzská radost propukla poté, co tlak neunesla Natalia Pacierpniková, která jako vítězka semifinále startovala poslední. Třiadvacetiletá Polka skončila až sedmá.

"Je to nad očekávání. Měla jsem sen, že bych v té úžasné kulise jela finále. Ten se mi splnil," uvedla Hilgertová. Dalším tajným přáním byla medaile. "Nebylo to úplně reálné, ale nakonec to nebylo daleko. Nemůžu být nespokojená, i když to bylo na dohled. Vím, že se nějaká vteřinka dala stáhnout, tak ten červíček v hlavě vrtá. Ale spokojenost převažuje," řekla.

Hilgertová si v Londýně připsala třetí nejlepší olympijský výsledek v kariéře. V Aténách 2004 byla pátá, před čtyřmi lety v Pekingu devátá. Při své premiéře pod pěti kruhy v Barceloně 1992 nepostoupila do finále.

Vedle specialistů Jaroslava Volfa a Ondřeje Štěpánka se do desetičlenného semifinále protlačil také nově složený pár - kajakář Hradilek a kanoista Ježek, ale ani jedna z českých lodí nezajela svoji jízdu čistě a právě Volfovi se Štěpánkem, stříbrným medailistům z Pekingu, se jeden "šťouch" na páté brance vymstil. Dostali za něj dvousekundovou penalizaci a přitom i s ní ztratili na šesté Brity Baillieho se Stottem jen vteřinu a půl.

Právě domácí dvojice Tim Baillie a Etienne Stott později senzačně urvala zlato, pro stříbro si dojeli jejich krajané a vítězové semifinále David Florence a Richard Hounslow. Šampióni z předešlých tří olympiád Peter a Pavol Hochschornerové ze Slovenska získali bronz.

"Nemůžu uvěřit tomu, že je to pravda. Ráno jsme si mysleli, že to bude katastrofa," uvedl Stott, který před více než rokem podstoupil operaci ramena. "Hochschornerové jsou velcí šampióni a patří mezi naše vzory. Útočili na další úspěch, ale věřili jsme, že je můžeme porazit. Nic netrvá věčně," podotkl třiatřicetiletý kanoista.

"Přesně o tom ale olympiáda je. V takových dnech, který byl dnes, se mohou sny stát skutečností," dodal Baillie. "Věřil jsem, že by to mohlo být dobré, ale že to bude až tak dobré, to ne," přiznal.

Baillie a Stott byli v semifinále až šestí, finálový program tak odstartovali. Na jejich vydařenou jízdu ale nikdo ze soupeřů nedokázal odpovědět. K velké radosti domácích fanoušků se na stupně vítězů prosadila i druhá domácí loď, kterou tvoří singlkanoista Florence a kajakář Hounslow. Britská dvojice se však deblu na rozdíl do Ježka a Hradilka pravidelně věnuje.

Zklamáním skončil závod pro favorizovaná slovenská dvojčata. Šampióny ze Sydney, Atén a Pekingu, kteří mají ve sbírce pět individuálních titulů mistrů světa, o zlato připravila penalizace za dotek branky číslo 16. Bez "šťouchu" by vyhráli.

"Jsem naštvaný. Zlobím se ale sám na sebe. Nepředvedli jsme to, na co máme. Sami jsme si to pokazili, sami jsme kazili. A to nás odsunulo až na třetí místo," uvedl Peter Hochschorner.

Jeho bratr přiznal, že po doteku branky myslel, že nezískají žádnou medaili. "Naše finálová jízda mě hodně zklamala. Už před závody jsme si říkali, že když budeme spokojení s našimi výkony, budeme spokojení i celkově. Dnes jsme ale být nemohli, i kdybychom byli zlatí. Mám pocit, že nám londýnská trať vůbec nesedla," dodal Pavol Hochschorner.

XXX. letní olympijské hry v Londýně:
Kanoistika - vodní slalom:
Muži - C2: 1. Baillie, Stott 106,41 (0 trest. sekund), 2. Florence, Hounslow (všichni Brit.) -0,36 (0), 3. Pavol Hochschorner, Peter Hochschorner (SR) -1,87 (2), 4. Klauss, Peche (Fr.) -2,76 (2), 5. Pochwala, Szczepanski (Pol.) -4,10 (2), 6. Ming-chaj Chu, Ťün-žung Šu (Čína) -6,44 (2), ...v semifinále 7. Volf, Štěpánek, 9. Hradilek, Ježek (všichni ČR).
Ženy - K1: 1. Ferová (Fr.) 105,90 (0), 2. Foxová (Austr.) -0,61 (0), 3. Chourrautová (Šp.) -0,97, 4. Hilgertová (ČR) -3,26 (0), 5. Schornbergová (Něm.) -5,07 (0), 6. Dukátová (SR) -5,70 (2).

Reklama

Související témata: