Hlavní obsah

Deblkanoisty připravil o olympijské finále jediný "šťouch". Volf vzal vyřazení na sebe

Londýn

Stoupající tendence jejich olympijských vystoupení se zastavila. Po pátém místě ze Sydney, bronzu z Atén a stříbrném Pekingu přišlo nejhorší umístění pod pěti kruhy Jaroslava Volfa s Ondřejem Štěpánkem. Finálový závod sledovali deblkanoisté posmutněle ze břehu, skončili na prvním nepostupovém místě jako sedmí. Do šestičlenného finále se neprobojovala ani posádka složená z kajakáře Vavřince Hradilka a kanoisty Stanislava Ježka.

Foto: Suzanne Plunkett, Reuters

Deblkanoistů Jaroslavu Volfovi (vpravo) a Ondřeji Štěpánkovi těsně uniklo šestičlenné olympijské finále v Lee Valley, v semifinále skončili sedmí

Článek

Od elity dělily "Volfíky" necelé dvě sekundy, což odpovídá penalizaci za dotek jedné branky. Nešťastný okamžik přišel při průjezdu pátým párem tyčí vyznačujících trasu závodu. „Beru to na sebe," nevymlouval se háček posádky Volf. Kontakt kloubu jeho ukazováčku s brankou se stal dvojici osudným. „Chybělo maličko, asi centimetr, když si to teď promítnu v hlavě," popisoval.

„Mezi čtvrtou a pátou brankou nebylo moc místa, potřebujete se svézt po válci, měli jsme se otočit trošku později. Strašně mě to štve. Není to Český pohár, kde jde zaváhání napravit za týden, čtyři roky jsou strašně dlouhá doba," věděl Volf.

Semifinálové čekání v cílovém prostoru, jestli se udrží v elitní šestce, bylo pro kanoisty torturou. Jedna posádka za druhou je sesouvali níž a níž pořadím. „Už jsme tušili, že to nevyjde. Naděje byla malinká, lodě na startu věděly, jaký čas jim stačí," líčil Volf.

Sedmé místo ambicím posádky rozhodně neodpovídá. „Chtěli jsme tu být minimálně ve finále a tam se o placku porvat. Takže velké zklamání," vystihl pocity obou slalomářů Štěpánek.

Na stejné brance chybovali i Hradilek s Ježkem, kteří nakonec skončili devátí. Pro olympiádu speciálně složená posádka, jež překvapila již postupem z kvalifikace do semifinále, ale splnila cíl, se kterých do dnešního závodu šla - neskončit na posledním místě.

"Já jsem si to super užil, i když na konci mi vypadlo pádlo z ruky a měl jsem docela strach, abychom se tam ještě nevykoupali," usmíval se stříbrný medailista ze středečního závodu kajakářů Hradilek. "Já Vávrovi strašně děkuju, že byl ochoten tuhle výzvu přijmout. Mně se dnes strašně zlepšila nálada," uvedl Ježek, pátý z individuálního závodu kanoistů.

Olympijské zlato později senzačně urvala domácí dvojice Tim Baillie a Etienne Stott,  pro stříbro si dojeli jejich krajané a vítězové semifinále David Florence a Richard Hounslow. Šampióni z předešlých tří olympiád Peter a Pavol Hochschornerové ze Slovenska získali bronz.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články