Hlavní obsah

Triumf s natrženým svalem! Knapková málem nestartovala

Londýn

Heroický výkon! Miroslava Knapková zlaté olympijské finále na skifu absolvovala s natrženým svalem. Před čtvrtfinále se kvůli přetrvávající bolesti dokonce ze závodu málem odhlásila! Zlaté ruce fyzioterapeuta Pavla Koláře ji ale od myšlenek na odstoupení odradily.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Zlatá radost skifařky Miroslavy Knapkové.

Článek
Fotogalerie

Knapková byla dlouho tajemná. „Nechtěla jsem o zranění mluvit, soupeřky by získaly psychologickou výhodu," vysvětlovala. Ale zprávy z jejího tábora signalizovaly, že nejde o žádnou banalitu. Až po finále se potvrdily informace, že k optimálnímu zdravotnímu stavu měla skifařka podobně daleko jako soupeřky k ní při souboji o zlato.

„S tím problémem už sem přijela, skoro měsíc jí to trápilo, ale nevěděla, že sval je natržený," vypráví Kolář. „Víc bolet to začalo až po rozjížďce," přiznala Knapková.

Bolest se zhoršovala

Přesný rozsah zranění odhalila až magnetická rezonance provedená po rozjížďce na kanálu Eton Dorney. „Bylo těžké najít zdroj bolesti, protože jak je ten sval hluboký, byla to taková neidentifikovatelná lokalita. Svaly kolem se stahovaly a hlavní bolest se přesunula mezi lopatky, kde přitom nebyl zdroj problémů," vyprávěl renomovaný fyzioterapeut.

Vyšetření odhalilo natržený sval a edém, bolest se navíc zhoršovala. „Byli jsme tak deset minut od rozhodnutí, že nenastoupí," přiznává Kolář. Z rozježdění před čtvrtfinále se totiž skifařka vrátila v slzách. „To jsem opravdu myslela, že nepojedu," přiznala Knapková. „Ale na poslední chvíli jsme si řekli, že je to olympiáda, tak to zkusíme," popisuje Kolář.

Skifařce lékaři problematické místo zatejpovali a dali jí prášky proti bolesti. „Díky tomu mě v závodě žebra nelimitovala," říkala olympijská vítězka. V Kolářově péči byla každý den hodinu a půl. „Bylo to náročné, z vesnice je to sem daleko, na Wimbledon, kam jsem rovněž jezdil, taky," popisoval své vytížení Kolář, jehož služeb využívají téměř všichni špičkoví čeští sportovci.

Obavy ze startu

Docent Kolář raději ani celé finále nesledoval. „Bál jsem se, aby neudělala dva záběry a neskončila. Riziko tam bylo, hlavně po startu," věděl fyzioterapeut. Knapkové hrálo do karet i to, že jednotlivé jízdy oddělovala vždy jednodenní pauza. „Kdyby jezdila dva dny po sobě, nešlo by to," tušil Kolář. Skifařská šampiónka v Eton Dorney výrazně omezila i tréninky, většinou jen šlapala na kole

Žebra jsou při veslování hodně zatěžovanou částí těla, problémy s nimi měla i dvojnásobná olympijská vítězka Jekatěrina Karstenová z Běloruska, která v Londýně závodila se dokonce se dvěma zlomenými žebry.

Knapkové ale paradoxně zdravotní problém mohl pomoci v technice. „Musela se soustředit na to, aby dojela, a tak nemusela uvažovat o okolnostech jako je vítr," všiml si Kolář. Že by tak teď pravidelně Knapkové zařídil nějaký drobný zdravotní neduh pro lepší koncentraci? „To ne, takový stres už bych znova zažít nechtěl," smál se.

Reklama