Hlavní obsah

Plochodrážníka Tomíčka čeká pražský duel se světovou elitou

Jednadvacetiletý plochodrážní reprezentant Luboš Tomíček prožívá letos nejvydařenější sezónu své kariéry, kterou si v sobotu 28. července zpestří startem v Grand Prix České republiky - šestém podniku mistrovství světa. Nejlepší domácí junior dostal od pořadatelů divokou kartu a jako první Čech se letos utká se světovou elitou v prestižním seriálu.

Článek

"Těším se na každou jízdu. Bude to hodně speciální a něco jiného než jiné republikové závody. Na domácí scéně před hodně lidmi. Jsem rád, že jsem dostal tuhle šanci jet všech pět jízd a ne být jen náhradníkem," uvedl Tomíček na dnešní tiskové konferenci. Před rokem zasáhl do bojů z pozice prvního muže "pod čárou" do tří jízd a získal čtyři body. Tentokrát bude plnohodnotným účastníkem závodu.

Díky tomu ale prý bude letos mnohem nervóznější. "Loni jsem jen koukal na závod, a když někdo najel do pásky, tak mě zavolali a měl jsem dvě minuty na přípravu. Bylo to bez nervů a stresu. Teď budu mít nervy už od rána a budu o tom přemýšlet. Bude to jiné," byl si vědom Tomíček, který je připraven udělat všechno pro co nejlepší výsledek. "Každého získaného bodu si budu vážit. Chtěl bych jich udělat alespoň pět šest, pak bych byl hodně spokojený," řekl člen klubu PSK Olymp Praha, pořadatele české Grand Prix.

Jezdci jsou podle Tomíčka vyrovnaní

Tomíček však dobře ví, že to bude hodně těžké. V seriálu GP oproti dřívějšku startuje místo 24 jezdců stabilní patnáctka. "Je to hodně vyrovnané a je vidět, že pořadí se pořád promíchává. Nikdy nevíte, kdo vyhraje. Je to mnohem více vyrovnané, než když jich tam bylo čtyřiadvacet. Teď je to i hodně o štěstí. Jezdci jsou na stejné úrovni a rozhodují maličkosti," podotkl Tomíček. Na pražský závod ale v tutu chvíli moc nemyslí, před ním ho totiž ještě čekají vystoupení v polské a švédské lize.

Z juniorek chce medaili

Nejdůležitější část sezóny pro Tomíčka přijde v září, kdy jej čekají tři velká finále - juniorského mistrovství světa jednotlivců v Ostrowě, juniorského mistrovství světa družstev v Abensbergu a kvalifikace o postup do celého šampionátu Grand Prix pro rok 2008 ve Vojens. A v těchto závodech by mladý český reprezentant chtěl uspět.

"Chtěl bych dosáhnout nějakého výsledku, který bych si mohl připsal ke svému jménu. Co je mi platné, když se bude říkat, že jsem byl ve světových finále, když se počítá jen výsledek. Tedy medaile," řekl jasně. Hlavní prioritou je pro něj juniorské finále jednotlivců. "Pojede se na mé domácí dráze v Polsku. Za tímto cílem jdu už od zimy, kdy jsem si vybíral angažmá v Polsku a z několika nabídek jsem z toho důvodu zvolil právě Ostrow. Doufám, že se mi tam konečně nějaký výsledek povede," přál si.

K tomu prý potřebuje, aby měl "dobrý den", jako například před týdnem ve slovinské Lublani, kde z dodatkové jízdy postoupil do finále kvalifikace o Grand Prix 2008. "Tam byla tak vyrovnaná konkurence, že vítěz měl jedenáct bodů a devátý osm. Člověk potřebuje, aby se dařily starty, neměl žádné vyloučení a žádné nuly v jízdách. Prostě dobrý den," dodal Tomíček.

Reklama