Hlavní obsah

V Británii skončí sezóna rallyeového MS i éra vozů WRC

CARDIFF

V okolí velšského Cardiffu o víkendu skončí letošní seriál mistrovství světa v automobilových soutěžích. O celkově sedmém triumfu Sébastiena Loeba z Francie je sice už dávno rozhodnuto, přesto Britská rallye slibuje napínavý boj. Třináctý díl šampionátu bude totiž posledním závodem, ve kterém mohou startovat vozy současné specifikace WRC.

Foto: ČTK/AP

Francouzský pilot Sébastien Loeb má už celkové vítězství jisté.

Článek

Britská rallye tak bude pro fanoušky rallyeového sportu rozlučkou se speciály o obsahu 2000 ccm, turbodmychadlem a pohonem všech čtyř kol. Řada jezdců proto touží být ve výsledcích zapsána jako vítěz poslední rallye končící éry, která začala v roce 1997.

"Zakončit výhrou éru WRC i samotného vozu by bylo fantastické," přiznal Fin Mikko . Jednička továrního týmu Ford se může na start postavit v klidu, protože útok na vítězství je jediný úkol, který si před sebe stanovila. V průběžném pořadí seriálu totiž Hirvonenovi patří až šesté místo a nemá šanci posunout se výše.

Finský pilot Mikko Hirvonenfoto: Zdeněk Sluka

To jeho týmový kolega a krajan Jari-Matti Latvala je v odlišné situaci. V šampionátu je třetí s odstupem jedenácti bodů na Francouze Sébastiena Ogiera z Francie. Nemůže tak jet na hranici rizika a musí sledovat i vývoj závodu a pozice svých soupeřů.

Do boje o celkově druhé místo chce promluvit i zatím čtvrtý Nor Petter Solberg, jenž je dalších pět bodů zpět. Exmistrovi světa se v Británii daří, vyhrál čtyři z posledních osmi ročníků rallye. V roce 2008 a 2009 byl ale nejlepší Loeb, který tak může útočit na hattrick.

Britská rallye začíná již ve čtvrtek, kdy se uskuteční divácká rychlostní zkouška přímo v Cardiffu. Celkem je pro startující připraveno 20 erzet o délce 359 km.

Průběžné pořadí MS:
1. Loeb 251 b., 2. Ogier (oba Fr./Citroën C4) 167, 3. Latvala (Fin./Ford Focus) 156, 4. P. Solberg (Nor./Citroën C4) 151, 5. Sordo (Šp./Citroën C4) 140, 6. Hirvonen (Fin./Ford Focus) 114, ...18. Prokop (ČR/Ford Fiesta) 3.
Pořadí týmů: 1. Citroën Racing 431, 2. Ford 304, 3. Citroën Junior Team 199, 4. Stobart-Ford 158, 5. Munchi's Ford 58.

Reklama

Související témata: