Hlavní obsah

Autokrosaři Turek a Bartoš ovládli závod ME v Nové Pace

NOVÁ PAKA

Dvojnásobným vítězstvím pro české barvy skončil sedmý podnik autokrosového mistrovství Evropy, který se konal ve Štikovské rokli v Nové Pace. V královské divizi III do 4000 ccm byl nejlepší Petr Bartoš, ve slabších buggynách Petr Turek. Divizi I plechových vozů ovládl Němec Wild. Všichni tři zároveň vedou průběžné pořadí seriálu, který v neděli v Česku vstoupil do druhé poloviny.

Článek

Bartoš si v Nové Pace počínal suverénně již od rozjížděk, které všechny tři vyhrál a svou převahu potvrdil i ve finále. Do čela se dostal hned po startu a první místo už neopustil. "Start sice nebyl úplně perfektní, ale poté už to bylo dobré," pochvaloval si Bartoš v rozhovoru pro Českou televizi.

Ve druhé polovině finálové jízdy se k němu sice přiblížil Jan Smrž, který nakonec skončil druhý, ale žádné dramatické bitvy se nekonaly. "Nechtěl jsem se zbytečně hnát dopředu, abych ostatní porazil o půl kola. Mohl bych při tom udělat zbytečnou chybu. Od Honzy mi navíc nehrozila žádná neférová rána, takže jsem věděl, že to bude férové," vysvětlil Bartoš, který díky dnešnímu prvnímu místu zvýšil své vedení v průběžném pořadí kontinentálního šampionátu. Úřadujícího mistra dělí od druhého Marthiase Behringera z Německa devatenáct bodů.

I ve slabších šestnáctistovkách byl nejlepší první muž loňské sezony. Turek si sice vybíral na startu svou pozici až jako druhý, protože v rozjížďkách se více dařilo Ladislavu Hanákovi, ale v závodě bylo vše jinak. Turek se rychle ujal vedení a Hanák, prakticky jeho jediný letošní soupeř v boji o titul, se držel za ním. V polovině závodu ale začal mít technické problémy a nakonec dojel až sedmý. Životní druhé místo obsadil Petr Švestka, který se autokrosu věnuje teprve prvním rokem.

"Rozhodlo se hned na startu, kde jsem se dostal před Láďu. Samozřejmě, že jsem spokojen. Pět nebo šest let jsem tady nemohl vyhrál a už jsem přestával věřit, že se mi to někdy povede," řekl Turek, který má v ME nyní na Hanáka náskok pěti bodů.

Z českého pohledu ideálně nedopadlo pouze finále divize I. Ladislav Brožek sice dokázal v rozjížďkách dokázal porazit i suveréna dosavadní sezony Wilda z Německa a zajistil si tak nejvýhodnější pozici, hned v první zatáčce však Wild svého soupeře vytlačil mimo trať a Brožek se musel vpřed propracovávat až z poslední pozice.

Nakonec dojel čtvrtý, s čímž moc spokojen nebyl. Hlavně mu však ležel v žaludku úvodní Wildův manévr. "Špatně jsem si vybral pozici. Nevěděl jsem, že Wild provede něco podobného. Co jsem pak už mohl dělat?" zlobil se Brožek, který si přesto udržel třetí místo v průběžném pořadí seriálu.

Autokrosové ME bude pokračovat poslední červencový víkend ve slovenské Molče.

ME v autokrosu - Nová Paka
Divize III do 4000 ccm: 1. P. Bartoš (ČR/Ford), 2. Smrž (ČR/Ford), 3. Hinnenkamp (Něm./Audi), 4. Fejfar (ČR/VW), 5. Kalvoda (ČR/Ford), 6. Behringer (Něm./Audi), 7. Hošek (ČR/Audi), 9. Vontszemü (ČR/Tatra).
Průběžné pořadí seriálu: 1. P. Bartoš 99 bodů, 2. Behringer 80, 3. Hinnenkamp 72, 4. Hošek 70, ...6. R. Keřka (ČR/Tatra) 60, 7. Kalvoda 60, 8. J. Štětina (ČR/Audi) 47.
Divize III do 1600 ccm: 1. Turek (ČR/Škoda), 2. Švestka (ČR/VW), 3. Meinzel (Něm./VW-Büchl), 4. Küches (Bel./Opel), 5. Wöhler (Něm./Opel), 6. Hampl (ČR/VW), 7. Hanák (ČR/VW), ...10. Musil (ČR/Suzuki).
Průběžné pořadí seriálu: 1. Turek 107, 2. Hanák 102, 3. Abrahám (Maď./VW Egyedi) 53, 4. Nosálek (ČR/Kawasaki) 48.
Divize I: 1. Wild (Něm./VW Polo), 2. A. Kvašinin ((Rus./Renault Clio), 3. Pleskovacs (Lot./Ford Puma), 4. Brožek (ČR/Ford Focus), 5. Zebergs (Lot./Toyota Corolla), 6. Ervandijan (Rus./VW Golf), 7. Petrik (ČR/Ford Focus).
Průběžné pořadí seriálu: 1. Wild 120, 2. A. Kvašinin 88, 3. Brožek 81.

Reklama

Související témata: