Hlavní obsah

Renault odhalil vůz, s nímž chce udržet nadvládu v F1

PRAHA/AMSTERDAM

Na šest stovek pozvaných hostů a novinářů bylo ve středu v Amsterdamu svědky spektakulární show, která provázela veřejnou premiéru nového vozu stáje formule 1 Renault. Monopost s označením R27 má francouzské stáji pomoci ke třetímu titulu mistrů světa v řadě i po odchodu Fernanda Alonsa do týmu McLaren.

Článek

Prezident stáje Alain Dassas hovořil nad novým vozem, který po příchodu nového generálního sponzora přestal ladit do tradiční žluto-modré a nyní je v žluto-modro-oranžovo-bílé kombinaci, o "vzrušujících výzvách", které před nejúspěšnějším týmem posledních dvou let stojí.

"Úspěchy v sezónách 2005 a 2006 nám udělily statut hlavní síly ve formuli 1. S příchodem nového generálního partnera zůstává naším úkolem tuto reputaci nejen udržet, ale ještě posílit. Na trati jsou cíle jasné: chceme ovládnout šampionát i v letošním roce," prohlásil Dassas.

Obhájí Renault titul mistrů světa i v roce 2007?
Hlasujte v anketě Sport.cz.

Kovalainen chce na pódium

Kvalitu nového monopostu prověřily v polovině ledna první testy ve španělském Jerezu. Tým najezdil bez vážnějších komplikací přes dva tisíce kilometrů a oba piloti Renaultu, Giancarlo Fisichella a Heikki Kovalainen neskrývali optimismus.

"Renault umí vyrobit vůz stvořený k vítězství. V téhle sezóně se přede mnou otevírá fantastická příležitost a já věřím, že ji nepustím," uvedl Fisichella. Ital bude ve čtyřiatřiceti letech patřit k nejzkušenějším jezdcům ve startovním poli a po dvou sezónách krytí Alonsa chce bojovat o nejvyšší příčky.

Kovalainena proti tomu čeká v královské třídě motorsportu debut. "V minulém roce jsem při testování dělal vše pro to, abych dokázal, že mám i na závodní post. Dostal jsem důvěru, kterou nyní musím naplnit," uvedl Kovalainen, jehož zdobí přídomek nejzářivějšího talentu formule 1.

Pětadvacetiletý Fin si je dobře vědom, jaké výhody se mu s angažmá u Renaultu dostalo. "Je úžasné, když nováček dostane šanci jezdit ve voze mistrů světa. Přede mnou je sezóna plná učení, chyby musím omezit na minimum. Mám nejlepší možnou pozici pro start mé kariéry, proto se chci co nejlépe připravit na úvodní závod sezóny. A pak na šestnáct následujících. Vítězství se letos asi nedočkám, ale na pódium bych se rád podíval," doplnil.

Letošní ročník mistrovství světa vozů formule 1 zahájí Velká cena Austrálie, která se v Albert Parku v Melbourne jede 18. března.

Představené monoposty F1 pro sezónu 2007
RenaultR27
FerrariF2007
McLaren-MercedesMP4-22
BMW-SauberF1.07
ToyotaTF107

Reklama

Související témata: