Hlavní obsah

Enge: O startu rozhodne aktuální stav lokte

Automobilový jezdec Tomáš Enge se pro novou sezónu stal týmovou dvojku ve formulích série A1 Grand Prix. Post jedničky české stáje zaujal Erik Janiš. Enge se stále potýká se zraněním svého lokte, může tak alespoň předávat své zkušenosti týmovému kolegovi. Bývalý jezdec Formule 1 se snaží pomoci ve všech směrech. "Počínaje nastavením vozu, zkušenostmi z řízení formulí, s taktikou i povzbuzením," říká.

Článek

Nesete těžce, že po dvou letech nejste českou jedničkou týmu v A1GP?

Upřímně říkám, že jsem rád, protože po dvou letech budu mít volnou zimu. Navíc po jarním zranění lokte to pořád není ono, zejména když řídím formulový vůz bez posilovače řízení. Naposledy jsem jel s F3000, ale v noci pak nemohl bolestí spát. Až mě překvapilo, jak loket negativně reagoval. Volno využiji především k doléčení, abych se co nejlépe připravil na novou sezónu a ta byla lepší než letošní.

Pomáháte Eriku Janišovi a předáváte mu zkušenosti?

To je pochopitelné, vždyť jsme týmoví kolegové a kamarádi. Byli jsme s Erikovým bratrem Jarkem i na prvním závodě v Zandvoortu a snažili jsme se mu maximálně pomoci. Počínaje nastavením vozu, zkušenostmi z řízení formulí, s taktikou i povzbuzením.

Erik má minimální zkušenosti s formulovými vozy, jaké mu dáváte šance v seriálu?

Je jasné, že se bude několik závodů učit. V A1GP je velmi kvalitní konkurence a zkušenosti hrají velkou roli. Erik má ale všechny předpoklady k tomu, aby se rychle adaptoval, lepšil se každým závodem a věřím tomu, že bude bojovat i o přední příčky. Tenhle seriál pro něj bude obrovskou zkušeností, kterou určitě využije i ve své další kariéře.

Loni jste dojel v Brně druhý, a kdybyste letos startoval, byla by šance to zopakovat?

Loňský výsledek byl skvělý, nejlepší pro Česko v celém seriálu. Doma je tlak vždycky větší, ale jezdec cítí i velkou podporu. O mém startu rozhodne aktuální zdravotní stav lokte, rozhodně ale nebudeme riskovat. Odhadovat nebo slibovat, jak to dopadne, to nelze. Jsem ovšem přesvědčen, že maximální výkon tu podá i Erik, také on je tu doma. Na tento okruh je celý tým připraven perfektně a chceme využít domácího prostředí.

Kterého výsledku si z končící sezóny nejvíc ceníte?

Ovlivnilo ji moje zranění, ale těší mě jarní vítězství v American Le Mans Series v Salt Lake City a na stejné trati se mi povedlo uspět začátkem září i v seriálu Grand Am.

Už znáte svůj program na příští rok?

Zatím ne, můj manažer Antonín Charouz o něm nyní intenzívně jedná. Měl bych ale jet znovu v zámoří, vyloučen není ani start v prestižní čtyřiadvacetihodinovce v Daytoně.

Reklama