Hlavní obsah

Josef Král: Za tři měsíce bych chtěl držet volant v ruce

Zažil si nepříjemně vypadající nehodu. Pilot formule série GP2 Josef Král havaroval během Velké ceny Španělska na konci června. Tamní lékaři mu žádné závažné zranění nezjistili, až po příletu do České republiky se Král dozvěděl, že má zlomenou páteř. Král již minulý týden opustil libereckou nemocnici a se speciálním krunýřem se snaží vrátit za volant v co nejkratší době.

Foto: archiv Josefa Krále

Josef Král

Článek

S jakým pocitem jste přijal verdikt českých lékařů o zlomenině páteře poté, co vám lékaři ve Španělsku tvrdili, že jste z havárie vyšel „jen“ s posttraumatickým šokem?

V první chvíli jsem byl určitě zaskočen, jelikož jsem to vůbec nečekal a spíš jsem přemýšlel, jak se co nejrychleji připravit na další závodní víkend. Na druhou stranu jsem si potom uvědomil, co všechno se mohlo stát a že je teď nejdůležitější, abych se úplně uzdravil.

V rukou českých lékařů jste necelé dva týdny. Jakým směrem se ubírá léčba, jak se momentálně cítíte? Sužují vás stále bolesti?

Bolesti už jsou podstatně menší, ale stále cítím krční páteř a samozřejmě místa, kde mám zlomené obratle.

Můžete se hýbat, nebo máte krunýř či jinou fixaci? Je léčba takového poranění „jen“ o čekání na srůst zlomenin, nebo je podpořená nějakou rehabilitací? Jste stále v Krajské nemocnici v Liberci?

Mám speciální krunýř, který mě drží ve správné pozici a samozřejmě i můj pohyb je hodně omezený. Léčba spočívá hlavně právě v minimu pohybu. Musím co nejvíce odlehčovat páteř, takže pořád ležím. Každodenní rehabilitace je samozřejmě také součástí, ale spočívá především ve speciálních cvicích na posílení svalového korzetu okolo páteře a udržení maximální svalové hmoty na ostatních partiích. Minulý týden jsem byl převezen z nemocnice domů a koncem srpna bych se tam měl krátkodobě vrátit, abych podstoupil všechna potřebná kontrolní vyšetření.

Jak si krátíte čas v nemocnici? Sledujete GP2, F1 či další závody? Našel jste si čas na mistrovství světa ve fotbalu - pokud ano, komu jste fandil a co říkáte na výsledek finále?

Samozřejmě, že jsem sledoval F1 i oba závody GP2 společně s kvalifikací. Na fotbal jsem také koukal a dopadl přesně podle mého očekávání. Sice hra v normálním čase nebyla až zas tak zajímavá ale později v prodloužení už bylo na co koukat.

Stanovili již lékaři konkrétněji termín, kdy byste mohl opustit nemocnici, začít s přípravou a vrátit se za volant?

Z nemocnice jsem byl převezen minulý týden a už jsem začal s opatrnou rehabilitací. Ohledně závodní přípravy a návratu do auta se žádné pevné termíny nedají stanovit, jelikož každé tělo se hojí individuálně, ale odhady jsou okolo 3 měsíců. Uvidíme podle dalších snímku a také rozhodnutí doktora Petra Suchomela, který bude mít ohledně mého návratu konečné slovo.

Lze počítat s vaším návratem na sklonku letošní sezóny (Monza, Abú Dhabi)?

Jak jsem řekl, rozhodně doufám, že to dopadne, ale zatím nemohu odpovědět s jistotou, že ano.

Myslíte vy sám už opět na závodění, nebo se soustředíte především na léčbu?

Samozřejmě, že myslím. Již několik hodin po nehodě byly moje první myšlenky hlavně závodního charakteru a s tím je spojená i léčba, jelikož právě pomyšlení na to, že budu opět sedět v autě a závodit, mi dává hodně síly a energii, kterou se snažím vynaložit na celkové uzdravení.

Podobně jako vy havaroval ve Valencii i Mark Webber, jemuž se ale nic nestalo a o víkendu vyhrál v Silverstonu. Je toto důkazem, že je formule 1 na vyšší bezpečnostní úrovni než GP2?

Jeho nehoda byla hodně podobná té mojí, ale stala se v jiné zatáčce a samotný náraz do bariér byl v pomalejší rychlosti a trochu pod úhlem. I když nějaký malý rozdíl v bezpečnosti mezi monopostem F1 a GP2 být může, hlavní roli podle mne sehrála při nárazu rychlost a úhel. Já jsem šel úplně zpříma a ve vyšší rychlosti a Mark Webber mírně pod úhlem.

Reklama