Hlavní obsah

Velká cena Francie vypadne z kalendáře F1

PAŘÍŽ

Kalendář mistrovství světa formule 1 pro příští rok bude postrádat Velkou cenu Francie. Organizátoři ztrátového závodu nedokázali sehnat dostatečné množství peněz, kterými by konání podniku zaručili, a po dohodě se šéfem seriálu Berniem Ecclestonem se rozhodli příští sezónu vynechat.

Foto: Hoch Zwei

Ralf Schumacher na trati v Magny-Cours během deštivé první kvalifikace.

Článek

V dalším roce by však závod v Magny-Cours měl opět v kalendáři šampionátu figurovat. V nadcházející sezóně tak stáje absolvují sedmnáct místo původně olánovaných osmnácti Velkých cen.

"Se souhlasem Bernieho Ecclestonea si dáme příští rok pauzu. Ale podepsali jsme smlouvu na pořádání závodu v letech 2005 až 2009 s možným prodloužením," uvedl ředitel závodu Roland Hodel.

Organizátoři v pátek oznámili, že nemají na uspořádání Velké ceny peníze. Francouzská Grand Prix skončila už podruhé za sebou ve ztrátě. Loni prodělali organizátoři 1,4 miliónu eur, letos ztráta vzrostla na 4,5 miliónu. "Nejsme v takové finanční situaci, abychom mohli dát Berniemu Ecclestoneovi potřebné záruky k uspořádání závodu," řekl listu Journal du Center Marcel Charmant, starosta městečka Niévre, u kterého okruh leží.

Kvůli finančním problémům v létě odřekli Grand Prix také v Montrealu, ale v minulých dnech kanadští pořadatelé oznámili, že se jim povedlo závod zachránit.

Okruh v Magny-Cours hostí mistrovství světa formule 1 od roku 1991. Už delší dobu se ale ozývají hlasy, že by se závod měl přesunout na okruh Paula Ricarda, kde se Velká cena Francie jezdila dříve. Areál, který v současnosti vlastní právě formulový šéf Ecclestone, je používán především pro testovací jízdy.

Reklama

Související témata: