Hlavní obsah

Schumacher kraloval díky taktice Ferrari i v Kanadě

MONTREAL

Především díky perfektně zvládnuté strategii stáje Ferrari, díky níž ušetřil jednu zastávku v boxech, se mohl Michael Schumacher radovat po Velké ceně Kanady formule 1 ze sedmého vítězství v letošní sezóně. Německý pilot navíc v neděli stanovil hodnotu nového rekordu: stal se prvním jezdcem v historii, který vyhrál posedmé stejný závod.

Článek

Schumacherovo 'sedmičkové' vystoupení v Montrealu bylo navíc jeho 77. vítězstvím v kariéře, kterým se opět posunul blíže k sedmému titulu mistra světa.

Druhé místo obsadil v Montrealu Schumacherův bratr Ralf, který zdárně završil nejvydařenější Grand Prix pro stáj Williams v této sezóně. Po vítězství v kvalifikaci živil mladší sourozenec světového šampióna naději na zopakování triumfu v Kanadě z roku 2001, ale nakonec mohl být spokojen i s porážkou o pouhou sekundu.

Třetí byl Brazilec Rubens Barrichello, který přispěl k tomu, že stáj Ferrari má v Poháru konstruktérů přesně dvojnásobný počet bodů než druhý Renault. Jezdci francouzského týmu čeřili vodu v trénincích a kvalifikaci, ale v závodu museli vyklidit pozice.

Monacký vítěz Jarno Trulli odstartoval ze třetího místa, ale už v prvním kole odstoupil. Italskému jezdci se stalo vůbec poprvé v sezóně, že vyšel bodově naprázdno. Prapor Renaultu pak držel Španěl Fernando Alonso, který se dokonce během prvních zastávek v boxech dostal do čela, ale v 45. okruhu skončil i on.

Barrichello 'zlobil' Schumachera

Michael Schumacher si vyjel v kvalifikaci až šesté místo a měl nejhorší startovní pozici v sezóně. Jak se ukázalo, šlo o další taktický manévr stratéga Ferrari Rosse Brawna, který určil německé hvězdě jen dvě zastávky v depu, zatímco většina jeho rivalů jela na tři. A vyplatilo se.

Sebevědomí italské stáje bylo znát i na okruhu, odkud se vytratila týmová hierarchie. Schumacher čelil útokům svého kolegy Barrichella, což byl po letech pokorných služeb brazilského jezdce nevídaný jev. I tak se ale fenomenální Němec radoval z třetího vítězství v řadě na trati v Montrealu.

McLaren se nevymanil z největší krize od roku 1981, kdy se vlády ujal Ron Dennis. Vicemistr světa Kimi Räikkönen získal dva body za sedmé místo, tým jich má sedm a je v Poháru konstruktérů až šestý. Zkušený Skot David Coulthard vyšel naprázdno.

Další závod se pojede znovu v Severní Americe za týden v Indianapolisu.

Velká cena Kanady - Montreal (70 okruhů/305,270 km)
1. M. Schumacher (Něm./Ferrari)1:28:24,803 hod.
2. R. Schumacher (Něm./Williams)+ 1,062
3. Barrichello (Braz./Ferrari)+ 5,108
4. Button (Brit./BAR)+ 20,409
5. Montoya (Kol./Williams)+ 21,200
6. Fisichella (It./Sauber)- 1 kolo
7. Räikkönen (Fin./McLaren)- 1 kolo
8. Da Matta (Braz./Toyota)- 1 kolo
9. Coulthard (Brit./McLaren)- 1 kolo
10. Panis (Fr./Toyota)- 1 kolo
Stav MS (po 8 z 18 závodů)
1. M. Schumacher70 bodů
2. Barrichello52
3. Button43
4. Trulli (It./Renault)36
5. Montoya28
6. Alonso (Šp./Renault)25
7. R. Schumacher20
8. Sato (Jap./BAR)8
Fisichella8
10. Massa (Braz./Sauber)5
Pohár konstruktérů
1. Ferrari122
2. Renault61
3. BAR-Honda51
4. Williams-BMW48
5. Sauber-Petronas13
6. McLaren-Mercedes7
7. Toyota5
8. Jaguar3
9. Jordan2

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.