Hlavní obsah

Jaguar končí v mistrovství světa formule 1

LONDÝN

Stáje Jaguar končí své působení v mistrovství světa formule 1 a v příštím ročníku šampionátu už nebude startovat. Podle předsedy společnosti Jaguar a Land Rover Joea Greenwella, kterého cituje agentura Reuters, se firma pokusí stáj prodat.

Foto: Jaguar Racing

Christian Klien na jaguaru na okruhu při kvalifikaci na Velkou cenu Austrálie.

Článek

"Po mnoha měsících zvažování se společnost Ford Motor rozhodla, že se žádná z jejích značek nebude dál objevovat ve formuli 1," prohlásil Greenwell. Výrobce luxusních vozů Jaguar se nyní bude stoprocentně věnovat obchodním zájmům.

Z královské automobilové disciplíny zmizí také motory Cosworth, s nimiž jezdí Jordan a Minardi. Pro obě stáje s nízkými rozpočty to může mít vážné následky. Ford v rámci nové strategie zvažuje také odchod z mistrovství světa v rallye.

Jaguar vstoupil do formule 1 v roce 2000, když společnost Ford koupila stáj Stewart, kterou o tři roky dříve založil trojnásobný mistr světa Jackie Stewart.

O stáj má zájem několik subjektů

Podle viceprezidenta Fordu Richarda Parryho-Jonese, který má na starosti veškeré aktivity společnosti ve formuli, se objevilo několik zájemců o koupi týmu. Není si však jistý, že k prodeji skutečně dojde. "Pokud to nevyjde, budeme nuceni to zavřít, ale v téhle chvíli takhle neuvažujeme," prohlásil Parry-Jones.

Během působení v šampionátu se Jaguaru nepodařilo vyhrát jedinou Grand Prix. V letošním ročníku získal tým jen deset bodů a v Poháru konstruktérů mu před závěrečnými třemi závody patří sedmé místo. Přitom společnost Ford do stáje i po snížení rozpočtu investovala ročně 250 milionů eur.

Po jeho odchodu bude v seriálu mistrovství světa působit devět stájí. Naposledy musely z finančních důvodů před dvěma lety skončit týmy Prost a Arrows.

Reklama

Související témata: