Hlavní obsah

Dubaj chystá svou stáj pro F1 v roce 2006

LONDÝN

Nová automobilová stáj z Dubaje chce v roce 2006 vstoupit do seriálu mistrovství světa formule 1. Zástupci týmu, který vznikl na popud premiéra Spojených arabských emirátů šajcha Maktúma bin Rašída Maktúma, už začali jednat s německou automobilkou Mercedes o dodávkách motorů a s britskou stájí McLaren o technické spolupráci.

Článek

Představitelé dubajské stáje v sobotu potvrdili, že už vyplnili všechny potřebné dokumenty a jsou připraveni složit kauci 48 miliónů dolarů, kterou pro start v seriálu F1 požaduje Mezinárodní automobilová federace (FIA).

Šajch Maktúm bin Rašíd Maktúm se začal o možnost provozovat stáj formule 1 se základnou v Dubaji vážně zajímat už v červenci. Od té doby jeho pověřenci jednali s mnoha současnými stájemi o odkoupení některé ze stávajících stájí, nakonec se ale rozhodl založit nový tým. Vývoj ve staré budově McLarenu

Jednání s Mercedem je podle mluvčího německé automobilky těsně před uzavřením, dohoda by měla být zpečetěna v listopadu po skončení ramadánu. Stáj s prozatímním názvem Team Dubai F1 pak může začít pracovat na novém monopostu ve staré továrně McLarenu v britském Wokingu. Vývojové centrum s aerodynamickým tunelem ale hodlají zástupci stáje vybudovat příští rok v Dubaji.

Za poslední týden tak projevily zájem o účast v sezoně 2006 už dva nové týmy. Vedle dubajské stáje chce v prestižní automobilové soutěži závodit i tým Midland, který financují ruští investoři. Závody formule 1 v současnosti jezdí deset stájí, startovní pole je ale ještě možné o dva týmy rozšířit.

Reklama

Související témata: