Hlavní obsah

McLaren chystá na sezónu F1 nového dravce

BARCELONA

Tým West McLaren Mercedes chystá pro letošní sezónu mistrovství světa automobilů formule 1 nový vůz MP4-20. "Určitě bude po všech stránkách lepší než loňský monopost. Při testech se snažíme skloubit šasi, motor a pneumatiky tak, abychom maximálně vyhověli novým technickým předpisům," konstatoval v pondělí na okruhu v Barceloně provozní ředitel týmu Jonathan Neal.

Článek

V lednu a únoru tým absolvoval sérii testů na španělských okruzích ve Valencii a Jerezu. Od pondělí je v Barceloně, kde bude v podstatě dolaďovat stroj na úvodní podnik seriálu, kterým bude první březnovou neděli GP Austrálie v Melbournu. Kromě Minardi dorazily do Barcelony v pondělí i všechny ostatní týmy. Paddock byl plný kamiónů, v garážích se tvrdě pracovalo, jako by se první závod sezóny měl jet už dnes právě na Katalánském okruhu.

Kolumbijec hubne

"Snažíme se simulovat při testech maximálně podmínky závodního víkendu. Samozřejmě to nejde do detailu, protože si neobjednáte například počasí, ale děláme maximum," prohlásil Kolumbijec Juan Pablo Montoya, který do stáje McLaren přišel od Williamsu. Montoya odmítl srovnání obou stájí, ale diplomaticky konstatoval: "Přestup jsem chtěl. V týmu jsem skutečně velmi spokojený, a co se týká nového vozu, testy z minulého týdne ukazují, že děláme velké pokroky."

Podle slov dravého Kolumbijce mu nebude dělat velké problémy odlišný způsob jízdy, protože během závodu bude možné měnit jen poškozené pneumatiky. "Vím, o co jde. Dělám všechno pro to, abychom byli úspěšní. Už jsem zhubl o pět kilogramů a do Melbournu chci jet ještě o dva kilogramy lehčí," pochlubil se.

Hlavně pneumatiky

Tým velmi pečlivě testuje pneumatiky. "Věnujeme jim velikou pozornost. Mohou totiž rozhodnout. Myslím, že jdeme velmi dobrou cestou, což ukazují výsledky testů," zdůraznil Rakušan Alexander Wurz, který je testovacím jezdcem týmu. "V každém závodě bude velice podstatné kvalitní nastavení vozu, to má obrovský vliv na průběžný stav pneumatik," doplnil finský pilot Kimi Räikkönen, "Pracujeme už na Melbourne, ale vše se pochopitelně doladí až na místě," dodal.

Druhý testovací jezdec, Španěl Pedro de la Rosa, absolvoval náročné testy motorů. "Určitě jsou spolehlivější. Na rychlosti nic neztratily a naše časy dokazují, že jsme konkurenceschopní."

Týmu McLaren by mohl přát i fakt, že bude moci v pátečních trénincích nasadit třetí vůz. "Je to výhoda, kterou první čtyři týmy loňského pořadí nemají. Chceme ji maximálně zúročit," dodal Neal.

Reklama

Související témata: