Hlavní obsah

Alonso svedl v Imole největší bitvu své kariéry

PRAHA/IMOLA

Pro třetí vítězství v řadě si dojel ve Velké ceně San Marina Fernando Alonso. Jezdci stáje Renault nahrálo odstoupení Kimiho Räikkönena z McLarenu a poté ustál souboj s Michaelem Schumacherem, jenž se do boje o čelo závodu propracoval z třináctého místa na startu. Skalp španělského jezdce a suveréna letošní sezóny ale sedminásobný mistr světa nezískal.

Foto: Hoch Zwei

Fernando Alonso

Článek

Ferrari na domácím okruhu v Imole doufalo v první letošní  výhru, víru ale hodně nahlodala už pokažená kvalifikace. Rubens Barrichello startoval z devátého místa a po osmnácti okruzích navíc skončil. Schumacher se prokousával startovním polem ze třináctého místa na startu a nakonec se usadil za vedoucím Alonsem.

"Bitva s Michaelem byla možná nejlepším soubojem, jaký jsem ve své dosavadní kariéře svedl. Byl nejméně o sekundu rychlejší a já musel dávat velký pozor na motor a pneumatiky. Dělal jsem, co se dalo, abych první místo uhájil," řekl po závodu šťastný Alonso.

Schumacher se v závěru závodu na jedničku týmu Renault doslova přilepil a Alonso se proto uchýlil ke zvláštní taktice. "Jedinou šancí, jak Michaela udržet za zády, bylo silné brzdění v zatáčkách. Šlapal jsem na brzdy víc, než bylo zdrávo, ale svůj účel to plnilo. Michael musel také hodně zpomalovat a já jsem poté při výjezdech ze zatáček spoléhal na dobrou trakci našeho vozu a hlídal jej," uvedl třiadvacetiletý Španěl.

Ani rychle, ani pomalu

Nebezpečí Alonso necítil pouze v zádech, ale i před sebou. "Pohybovaly se tam vozy Red Bull a Williams. Nechtěl jsem je dojet a riskovat chybu při předjíždějícím manévru. Takže jsem musel řešit zvláštní dilema: být dostatečně rychlý, abych za sebou uhlídal Ferrari, a přitom držet takové tempo, abych se vyhnul kontaktu s pomalejšími soupeři," vysvětlil.

Zvolená taktika Alonsovi nakonec vyšla a díky bezchybné jízdě se mohl potřetí za sebou radovat z vítězství. A Schumacher prohru v otevřeném souboji sportovně přiznal.

"Byl jsem sice rychlejší, ale nemohl jsem nic dělat. Měl jsem šanci Fernanda předjet při akceleraci, jenže mi k tomu nedal prostor. Dokázal se vyvarovat jediné chyby a vítězství si plně zasloužil," řekl německý pilot, jemuž se v Imole podařilo v letošním roce vůbec poprvé vystoupit na stupně vítězů.

Reklama

Související témata: