Hlavní obsah

Enge věří, že v Japonsku protrhne smůlu

PRAHA

Tomáš Enge se po krátkém intermezzu v úvodním závodu série Le Mans Endurance Series v belgickém Spa vrací opět do kolotoče zámořské Indy Racing League. Účastníci seriálu se o nadcházejícím víkendu představí v Japonsku na okruhu v Motegi, český jezdec týmu Panther Racing chce v zemi vycházejícího slunce především protrhnout letošní smůlu a závod dojet.

Foto: BPA Sport Marketing

Tomáš Enge

Článek

Závod v Motegi je v seriálu IRL jediným mimo území Spojených států a většina jezdců jej vnímá jako příjemné zpestření série. Trať Twin Ring nabízí kombinaci okruhu i oválu, který má atypický tvar vajíčka.

"Motegi trochu připomíná Phoenix, je tam v podstatě jen jedna stopa a odlišné zatáčky - jedna dvojice se jede naplno, ve druhé se ubírá. Rozdíl je však v tom, že Motegi je rychlejší, dosahované průměry jsou o více než 20 mil/h na kolo vyšší," přiblížil Enge okruh, na němž se seriál IRL pojede potřetí.

Český pilot v úvodních třech závodech nespatřil šachovnicový praporek a jeho cíle pro nadcházející klání jsou proto jasné. "Hlavním cílem je dokončit závod, snad už jsme si letošní porci smůly vybrali. Pevně věřím, že Panther Racing bude stejně jako na předchozích tratích konkurenceschopný," přeje si liberecký rodák.

Enge se podobně jako ostatní piloti do Japonska těšil, závod mimo USA podle něj přispívá k zatraktivnění šampionátu. "Pro Japonce je závod velkou událostí už proto, že hned dvě automobilky dodávají do IRL motory. Japonsko se mi líbí, je to oživení seriálu, stejně jako závody na klasických tratích. Je jen škoda, že se letos nejede v Evropě," zalitoval Enge.

Indy Racing League - Motegi Twin Ring
Délka oválu1,5 míle (2,4 km), 4 zatáčky
Délka závodu200 kol = 300 mil (480 km)
Pole position 2004Dan Wheldon
Vítěz 2004Dan Wheldon
Program (časy v SEČ)
čtvrtek 28. dubna
4:00-5:30volný trénink 1
6:45-8:15volný trénink 2
pátek 29.dubna
2:30-4:00volný trénink 3
5:30-6:30kvalifikace
8:45-9:15zahřívací trénink
sobota 30. dubna
06:00start závodu
Průběžné pořadí IRL (po 3 závodech)
1. Wheldon (Brit.)123 bodů
2. Kanaan (Braz.)110
3. Hornish (USA)105
...
20. Enge38

Reklama