Hlavní obsah

Enge chce v Kansasu potvrdit zlepšení

PRAHA

Osmý podnik zámořského seriálu Indy Racing League (IRL) čeká o víkendu Tomáše Engeho. Český jezdec chce na okruhu v Kansasu potvrdit stoupající formu, kdy ve dvou posledních závodech zajel nejrychlejší kolo a před týdnem v Richmondu dosáhl sedmým místem svého nejlepšího umístění v IRL.

Foto: BPA sport marketing

Tomáš Enge

Článek

Engeho nejlepší čas na kolo byl v Richmondu potvrzen až dva dny po závodu. V oficiálních výsledcích byl uveden Japonec Kosuke Matsuura, pro Engeho ale hrála data přímo z oválu. Český jezdec se tak po sedmi závodech dělí s Dariem Franchittim o první příčku v Argent Fastest Lap Award, kterou získá pilot s nejvyšším počtem nejrychlejších kol za sezónu.

Engemu se při posledním závodu podařilo prolomit smůlu a poprvé v letošní sezóně IRL projel cílem. Radost ze sedmého místa nicméně zkalila diskutabilní penalizace, která českého jezdce připravila o stupně vítězů.

Stejně jako v Richmondu, i v Kansasu pojede Enge poprvé. "Trať by se podle mých informací měla podobat Chicagu, kde jsem loni dělal nováčkovské testy. Každý ovál je však specifický, ať už jde o náklon zatáček či jejich poloměr. S přibývajícími zkušenostmi se ale na oválech dokáži rychle adaptovat a také jsem více sžitý s týmem, to pomáhá rychlejšímu vyladění vozu. Není důvod, proč bychom neměli i v Kansasu bojovat o čelo," pochvaluje si osmadvacetiletý jezdec.

Ovál v Kansasu má trojúhelníkový tvar a je často svědkem hodně vyrovnaných soubojů. Loňský duel vítězného Buddy Rice s druhým Vitorem Meirou nakonec rozhodlo pouhých 0,0051 s, což byl druhý nejtěsnější výsledek v historii IRL. Pokud by se podobně těsný boj opakoval i letos, slavila by IRL jubilejní 50. závod, kdy první dva jezdce v cíli dělilo méně než sekunda. Podobně jako v Richmondu je program natěsnán do dvou dnů, tentokrát jde o sobotu a neděli.

Kansas Speedway
Délka oválu1,5 míle
Délka závodu200 kol = 300 mil
Pole position 2004Buddy Rice
Vítěz 2004Buddy Rice
Časový program (SELČ)
Sobota 2. července
15:00-16:30 - volný trénink 1
17:15-18:45 - volný trénink 2
19:45-20:45 - kvalifikace
Neděle 3. července
15:15-15:45 - zahřívací trénink
19:25 - start závodu

Reklama

Související témata: