Hlavní obsah

Boj o titul rozhodne motor Räikkönenova mclarenu

PRAHA

Kolize v úvodním kole nedělní Velké ceny Maďarska prakticky rozhodla o tom, že lídr šampionátu F1 Fernando Alonso nejenže nedovede svůj renault na stupně vítězů, ale nebude ani bodovat. Stále sice vede pořadí s náskokem úctyhodných 26 bodů, ale ve zbývajících šesti závodech se může stát cokoliv.

Článek

"Chvilku jsem to zkoušel. Montoya v Německu dojel na stupně z poslední pozice. Hungaroring je ale úzký a špinavý, skoro se nedá předjíždět. Když jsem pochopil, že to už nemá cenu, snížili jsme otáčky motoru, abychom ho šetřili na Turecko, a jen dojížděli. McLaren je nejrychlejší, ale riziko je obrovské. Už několikrát je motor a technika zradily. Boj o titul bude ještě velké drama. V Maďarsku jsem se přesvědčil, že mohou zasáhnout i další nepředvídatelné faktory. Nic není rozhodnuto, taktika jen dojíždět vpředu asi nestačí," konstatoval v neděli po závodě Španěl Alonso.

Fin Kimi Räikkönen byl z vítězství nadšený, ale brzy se vrátil do reality: "Skvělé, deset bodů je ze ztráty pryč, ale když si uvědomím, že jsme třikrát přišli o vítězství vinou techniky, tak nelétám v oblacích. Ztratíme vyhraný závod a pak všechno pracně doháníme a ještě musí mít i soupeř smůlu. Boj o titul nevzdávám, ale o tom, kdo ho získá, rozhodne výdrž mého motoru. Alonsovi stačí jen třetí místa ve zbývajících šesti závodech. I kdybych všechno vyhrál, bylo by to málo. Přesto zůstávám optimistou a budu bojovat dál. Nic jiného mi ani nezbývá."

O titul už si to rozdají jen ti dva a stáje Renault a McLaren Mercedes. Slabší sezóny Ferrari však ostatní soupeři příliš nevyužili. Příjemným překvapením je však Toyota, která pravidelně boduje a má šanci předstihnout v poháru konstruktérů obhájce trofeje. V šampionátu jezdců jsou však celkové stupně vítězů daleko.

Obrovskou smůlu měla v Maďarsku stáj Red Bull. Hned v prvním kole předvedl Rakušan Christian Klien po střetu s Villeneuvovým sauberem hrozivě vypadající salto. "Všechno se seběhlo hrozně rychle a rozhodně to nebyl zážitek, který bych si chtěl zopakovat. Připadal jsem si jako akrobat," popsal svoje zážitky Christian Klien, který z vozu vystoupil bez problémů. O chvíli později po kolizi skončil i jeho týmový kolega Skot David Coulthard.

Reklama

Související témata: