Hlavní obsah

Motocyklový šampion Rossi bude pravidelně testovat pro Ferrari

MONZA (Itálie)

Motocyklový šampion Valentino Rossi bude v zimě a během příštího roku pravidelně testovat vozy formule jedna stáje Ferrari. Připravovaný program by měl zvýšit šance, že šestinásobný motocyklový mistr světa přestoupí do formule, kterou však v červnu označil za nudnou.

Článek

Technický ředitel Ferrari Ross Brawn nevidí důvod, proč by šestadvacetiletý Ital nemohl vyměnit dvě kola za čtyři. "V zimě a příští rok absolvuje pár seriózních testů. Očekávám, že bude v autě jednou za měsíc až šest týdnů. Myslím, že mu tento program pomůže zachovat kontinuitu a správně se rozhodnout. Je to dohoda s otevřeným koncem," řekl Brawn.

Nejvíce vydělávající italský sportovec by do formule jedna mohl přinést charisma, které podle odborníků současní závodníci postrádají. Ve voze Ferrari se projel už dvakrát na soukromém okruhu týmu ve Fioranu. "Ten druhý test už byl vážnější. Je zjevné, že má velký potenciál jako jezdec i z obchodního úhlu pohledu," řekl Brawn o jezdci stáje Yamaha.

Podle mediálních spekulacích by se v případě odchodu sedminásobného mistra světa Michaela Schumachera mohli v roce 2007 ve Ferrari objevit Fin Kimi Räikkönen a právě Rossi. "Jména Räikkönen a Rossi zní dobře, ne?" pohrál si s touto myšlenkou Brawn.

Jediným závodníkem, který dokázal vyhrát mistrovství světa silničních motocyklů i formule jedna, byl Brit John Surtees. Ten v letech 1958 až 1960 nenašel přemožitele v motocyklové kubatuře do 500 ccm a v rychlých vozech triumfoval v roce 1964 v barvách Ferrari.

Reklama

Související témata: