Hlavní obsah

Král Juan Carlos přál Alonsovi, ten ale titul nepřeceňuje

SAO PAULO

Mladá generace ve formuli 1 nastoupila, třebaže to čerstvý mistr světa Fernando Alonso popírá. Španělský pilot týmu Renault převzal pomyslnou štafetu po pěti letech od Němce Michaela Schumachera, stal se jako čtyřiadvacetiletý nejmladším světovým šampionem, ale podle jeho slov to pro budoucnost nejprestižnější motoristické disciplíny nic neznamená.

Článek

"Myslím si, že každý rok je jiný, každý rok jsou jiné vozy, každý rok se může prosadit někdo další. Rozhodně si nemyslím, že budu nyní nějaký ten rok vyhrávat jen já," odmítl Alonso spekulace, že je novým králem formule pro příští roky. "Je třeba počítat se všemi. S Kimim (Räikkönenem), Jensonem (Buttonem) či Juanem Pablem (Montoyou). Nemůžeme ani Michaela (Schumachera) odepisovat," prohlásil.

Svůj letošní triumf přisuzoval Alonso štěstěně. "Neměl jsem celý rok prakticky žádný problém. Štěstí stálo vždy při mě, navíc tým pracoval bezchybně," říkal. "Ale je jisté, že hned v dalším závodu a v dalším roce může být všechno jinak," naznačil, že celkové vítězství nemá zdaleka předplacené.

Přesto lze hovořit o nástupu nové generace, dominance Ferrari je, zdá se, minulostí. Räikkönenovi a Buttonovi je pětadvacet let, Montoya letos oslavil třicetiny, ale Schumacherovi je už sedmatřicet a jeho novým kolegou pro příští sezonu bude Brazilec Felipe Massa, jemuž je stejně jako Alonsovi čtyřiadvacet let.

McLareny se opět chytily

V posledních závodech se opět chytly vozy McLaren, které v neděli Brazílii slavily double po pěti letech. Pohár konstruktérů vedou a jsou favority i pro zbývající závody v Japonsku a Číně. I v dalších letech mohou vládnout, ale vše ukáže až změna pravidel o motorech, které od dalšího roku mohou mít jen osm válců oproti deseti. To podle odborníků nebude vyhovovat Ferrari.

Sedminásobný mistr světa a sesazený král Schumacher se však nevzdává. "Letos Alonso jezdil skvěle a já osobně vidím rád radost lidí, s nímž jsem pracoval v Benettonu," prohlásil Němec, jenž první dva tituly vybojoval v týmu, který právě Renault koupil. Vozy této stáje sice letos nebyly nejrychlejší, ale nejspolehlivější. "Těším se na boje s nimi v další sezoně," uvedl.

Vedení Renaultu už může slavit, titul v jednotlivcích je pro ně důležitější než soutěž týmů. "Fernando se s tím vypořádal dobře, ne?" obrátil se na novináře šéfinženýr stáje Pat Symonds, který rovněž pracoval v Benettonu se Schumacherem. "Měl letos vyrovnané výkony a za celou sezonu chyboval jen jednou. To je dobrá vizitka, ne?" usmíval se.

Alonso překonal Fittipaldiho

Alonso po třiatřiceti letech překonal dosud nejmladšího mistra světa Emersona Fittipaldiho. Brazilec měl pro Španěla jen slova chvály. "Má můj obdiv. Naše kariéry jsou podobné, protože on také vstoupil do formule 1 velmi rychle," řekl Fittipaldi. "Má talent, je zdatný, na svůj věk vyzrálý, titul je v dobrých rukách," prohlásil.

Ve své vlasti způsobil první španělský mistr světa formule 1 pozdvižení. V zástupu gratulantů nechybí ani král Juan Carlos, princ Felipe a premiér José Luis Rodriguez Zapatero. "Dnes je pro španělský lid velký den," telefonoval král osobně Alonsovi, jehož manažer Luis Garcia Abad měl po nedělním závodu na tři stovky hovorů. "Doufám, že se s vámi setkám," řekl Alonsovi Zapatero.

V Alonsově rodném Oviedu na severu Španělska vtrhlo po zisku titulu do ulic 30.000 lidí a slavilo do ranních hodin. Místem oslav se stala kašna na náměstí, kde se plno fanoušků koupalo. Alonsova tvář se objevila na plakátech na každém rohu a na titulních stranách všech španělských deníků.

Reklama