Hlavní obsah

Räikkönen netruchlí: Další šance přijde za rok

PRAHA

Ani nejrychlejší vůz ve startovním poli nezaručil stáji McLaren v letošním ročníku mistrovství světa vozů formule 1 úspěch. Fin Kimi Räikkönen vinou nízké spolehlivosti marně bojoval o svůj první titul mistra světa a tým neuspěl ani v duelu se stájí Renault o Pohár konstruktérů. "Klidně to ale mohlo být horší," nedělá si hlavu z role vicemistra Räikkönen.

Článek

Räikkönen se během své pětileté kariéry ve formuli 1 pral už podruhé o titul mistra světa. Před dvěma roky živil ještě v posledním závodu sezóny naději, nakonec se ale musel s dvoubodovým mankem sklonit před vládcem posledních let Michaelem Schumacherem.

V letošním ročníku světového šampionátu znal smutnou pravdu již dva podniky před závěrem seriálu. Spolu se stájovým kolegou Juanem Pablem Montoyou, který vyhrál, sice ovládli závod v Brazílii, na třetí příčku se ale vklínil Fernando Alonso, jemuž šest bodů stačilo k jistotě titulu mistra světa.

McLaren tak mohl doufat již jen v úspěch v týmové soutěži. Bitva se stájí Renault byla vyrovnaná a oba týmy se v závěru šampionátu prostřídaly ve vedení. Do posledního závodu sezóny šla ale s náskokem dvou bodů francouzská stáj.

Jezdci 'stříbrných šípů' věděli, že v Číně potřebují získat o zmíněné dva body více. Pak by jim při shodném skóre, ale většímu počtu vítězství spadl Pohár konstruktérů do klína. Jenže drobné zaváhání Räikkönena v kvalifikaci vedlo k tomu, že oba Renaulty startovaly z první řady a tandem Alonso - Fisichella nabídnutou šanci nepustil. Španělský mladík dominoval závodu stylem start - cíl, zatímco italský pilot účelně brzdil zbytek startovního pole a navíc přidal dalších pět bodů. Räikkönenovo druhé místo bylo při odstoupení Montoyi jen slabou náplastí.

Nebyl dost rychlý

Finský jezdec si po závodu postěžoval, že jeho vůz neměl takový výkon, jaký by si představoval. "Auto nebylo tak rychlé, zejména v úvodu závodu jsem to cítil. V závěru se to zlepšilo a já zrychloval, jenže už bylo pozdě něco měnit na vítězství Renaultu," uvedl Räikkönen.

V McLarenu byli ale nakonec rádi, že jednička týmu dovedla svůj monopost do cíle. Montoya se totiž rozloučil se závodem poté, co narazil do vylomené části obrubníku. Räikkönen, jedoucí před svým stájovým kolegou, úlomek jen těsně minul. "Postřehl jsem, že s obrubníkem není něco v pořádku, a snažil jsem se rychle zareagovat, abych se dokázal místu vyhnout. Juan to zřejmě nestihl," prohlásil Fin, jenž zítra oslaví šestadvacáté narozeniny.

Ačkoliv nedosáhli na titul, nepanovala v Räikkönenově týmu pohřební atmosféra. Vždyť po loňském propadáku, kdy McLaren skončil v Poháru konstruktérů až pátý, přišel významný posun. A to i přesto, že se britská stáj často potýkala s nízkou spolehlivostí svých vozů. "Mohlo to být klidně horší," připomněl proto Räikkönen. "Je to škoda. Příští rok ale máme další šanci," nevěšel hlavu po ukončení sezóny na okruhu v Šanghaji.

Reklama

Související témata: