Hlavní obsah

Enge dojel v Dubaji třetí ve sprintu A1 Grand Prix

DUBAJ

Tomáš Enge v neděli v Dubaji vybojoval pro tým České republiky třetí místo ve sprinterském závodu formulového seriálu A1 Grand Prix. V druhém měření sil na supermoderním okruhu už Enge po několika kolizích neuspěl a se ztrátou tří kol byl klasifikován jako osmnáctý. V polovině dvanáctidílného seriálu má český tým v hodnocení Světového poháru 24 bodů a patří mu dvanáctá pozice.

Článek

V Dubaji vybojoval ve sprintu premiérové vítězství pro Švýcarsko Neel Jani před Italem Enrikem Toccacelem, Enge zopakoval bronz z předchozího hlavního závodu v Malajsii poté, co odstartoval ze čtvrté řady. Pomohla mu k tomu hrubka pilota dosud suverénního francouzského týmu Nicolase Lapierreho, který v předposledním kole po výjezdu z trati klesl z třetího na sedmé místo.

"Byl to neuvěřitelný závod, ale pro mne měl hladký průběh. V první zatáčce jsem přestál tlačenici a byl dost rychlý, abych se udržel za Toccacelem," řekl Enge na oficiálních stránkách seriálu. V závěsu za Italem se pak probíjel ze sedmého místa a v posledním kole oba předjeli dlouho druhého Ira Ralpha Firmana.

V hlavním závodu Enge tolik štěstí neměl. Po startu ze třetího místa klesl na sedmé a navíc po kolizi s Robbiem Kerrem měl jeho vůz poškozené řízení. "Myslím, že z jeho strany to bylo trochu hloupé, protože jsem mu tam nechal hodně místa. Přesto se do zatáčky nevešel a zabrzdil o můj vůz. I tak se auto dalo nadále řídit a mohl jsem bojovat o body," uvedl Enge na své internetové stránce.

Další střet potkal českého pilota při souboji s Kanaďanem Seanem McIntoshem a musel k delší zastávce do boxů, kde přišel o šance bodovat. "Měl jsem lepší výjezd ze zatáčky a snažil jsem se ho předjet. Myslel jsem, že o mně ví, protože mi tam nechal trochu místa, ale najednou zatočil. Došlo ke kontaktu a bylo hotovo. Je škoda, že jsme propásli šanci na další body, ale přinejmenším jsme ukázali, že jsme rychlí," řekl Enge.

Závodu dominoval Lapierre a Francie si pojistila devátým dílčím triumfem suverénní vedení v seriálu. Další díl se pojede 15. ledna v indonéském Sentulu.

Výsledky:
Sprint: 1. Jani (Švýc.) 26:56,613, 2. Toccacelo (It.) -8,247, 3. Enge (ČR) -9,024, 4. Firman (Ir.) -9,961, 5. McIntosh (Kan.) - 11,192, 6. Mikola (Indon.) -13,396.
Hlavní závod: 1. Lapierre (Fr.) 56:17,068, 2. Kerr (Brit.) - 3,714, 3. Simpson (JAR) -6,690, 4. Parente (Portug.) -7,999, 5. Ťiang Tcheng-i (Čína) -30,788, 6. McIntosh (Kan.) -31,343, ...18. Enge -3 kola.
Průběžné pořadí (po 6 z 12 závodů):
1. Francie 106 bodů, 2. Švýcarsko 75, 3. Brazílie 60, 4. Británie 49, 5. Nový Zéland 42, 6. Portugalsko 39, ...12. Česká republika 24.

Reklama

Související témata: