Hlavní obsah

Alonso: V Maďarsku jsme nic neztratili

PRAHA/BUDAPEŠŤ

Víkend jako na houpačce prožil o víkendu na Hungaroringu úřadující mistr světa formule 1 Fernando Alonso. Španělský jezdec stáje Renault nejprve přišel kvůli penalizaci o šanci na dobré umístění v kvalifikaci, v závodě přesto dokázal útočit na vítězství, ale nakonec skončil s nepojízdným vozem mimo trať. Michael Schumacher ale hozenou rukavici nezvedl a Alonsův náskok v čele mistrovství se ztenčil o pouhý bod.

Článek

Tak zpackaný víkend Renault dlouho nepamatuje. Ani jeden z modrožlutých vozů neprojel cílem, v tabulkách statistiků svítí u jezdců francouzské stáje nuly. Zatímco ale Fisichella skončil po osmnácti kolech, Alonso se dokázal propracovat z patnáctého místa na startu až do čela závodu. Všechno nasvědčovalo tomu, že obhájce mistrovského titulu má proti Schumacherovi opět účinnou zbraň. Jenže osmnáct  kol před cílem se po výměně pneumatik rozjetý stroj zastavil...

"To je zkrátka motorsport. Závod v Maďarsku byl ale skutečně neuvěřitelný. První část byla fantastická, auto se na mokru chovalo skvěle. A to jsme měli větší množství paliva než ostatní," líčil po závodu Alonso.

Podle nejmladšího mistra světa v historii nemělo sedmému vítězství v sezóně stát nic v cestě. "Na osychající trati jsme rozhodli přezout na suché pneumatiky. Mělo to být pohodlné vítězství. Jenže po výjezdu z boxů něco prasklo v zadní části vozu a ve druhé zatáčce jsem šel mimo trať," vyprávěl.

Alonso: Jsme zase silní

V ten moment poskočilo srdce všech fandů týmu Ferrari. Schumacher jezdil třetí, rychle se posunul na druhé místo hned za vedoucího Buttona a vše nasvědčovalo tomu, že se Alonsův náskok v pořadí MS smrskne na pouhé tři body.

Jenže německý pilot se rozhodl zariskovat, nepřezul pneumatiky, a to se mu stalo osudným. Tři kola před cílem začal viditelně ztrácet a nakonec byl rád, že svůj vůz s 'rozhadrovanými' gumami zavezl do boxů, kde jej odstavil. Schumacher byl nicméně klasifikován a nakonec se dočkal bodu, když byl diskvalifikován původně osmý Robert Kubica, jehož BMW nemělo stanovenou váhu.

"Samozřejmě, že jsem zklamaný. Opět se ukázalo, jak je všechno relativní, a po Michaelově odstoupení je jasné, že jsme v Maďarsku neztratili nic. Důležitější je, že vůz byl skutečně dobře připravený a konkurenceschopný. To nás před nejdůležitější fází sezóny staví do silné pozice," doplnil přesvědčeně Alonso.

Španělský pilot má pět závodů před koncem letošního ročníku mistrovství světa náskok na Michaela Schumachera deset bodů. V Poháru konstruktérů stáhlo Ferrari náskok Renaultu na sedm bodů. Nejbližším podnikem je Velká cena Turecka, která se na okruhu v Istanbulu jede 27. srpna.

Reklama

Související témata: