Hlavní obsah

Enge bude při A1GP v Brně českým trumfem

BRNO

Útok na stupně vítězů si slibuje domácí tým od Tomáše Engeho při brněnské premiéře formulového seriálu A1 Grand Prix, koncipovaného jako soupeření národních týmů. Druhý díl A1GP se jede na Masarykově okruhu v neděli a zahrnuje dopolední sprint s letmým startem i hlavní závod na 70 minut.

Foto: BPA sport marketing

Tomáš Enge za volantem českého vozu v seriálu A1GP.

Článek

Už v pátek ale v Brně začínají reprezentanti 23 zemí trénovat a diváky možná překvapí, že design vozů odpovídá vlajkám jednotlivých států. "Možnost startu při domácí Velké ceně s vozem v národních barvách považuji za jeden z klíčových okamžiků své kariéry," přiznává 30letý Enge.

Osobnosti formulí

Česká reprezentace chce napravit dojem z neúspěšného vystoupení v Zandvoortu, kam Engeho nepustily povinnosti v zámoří a zaskakující Kostka zůstal daleko od bodů. "Doma rozhodně chceme předvést lepší výsledky," míní manažer Antonín Charouz. Pořadatelé odhadují, že by Masarykův okruh o víkendu mohlo navštívit kolem 45 tisíc diváků.

"V Nizozemsku přišlo přes sto tisíc lidí a rád bych, aby se tomu brněnská návštěva co nejvíc přiblížila. Diváci by si neměli nechat ujít jedinečnou možnost jít i do paddocku a vidět zblízka řadu osobností formulového světa," věří v ještě silnější diváckou podporu Charouz, jenž včera vzal šéfa australského týmu, exmistra světa F1 Alana Jonese, na výlet do Teplic.

"Závod reprezentací vytváří zvláštní atmosféru nejen v paddocku, ale i v hledišti. Při premiérovém ročníku nás pohánělo nadšení, ale teď jsme ve fázi konsolidace a diváky takový formát závodů baví. Prokázala to již báječná kulisa v Nizozemsku, v Brně bychom ji měli zažít také," tvrdí výkonný ředitel seriálu David Care.

Enge, jenž ve voze A1GP seděl naposledy v dubnu, kdy vyhrál závěrečný závod minulé sezóny v Šanghaji, sice brněnskou trať zná dokonale, přesto nebude mít snadnou úlohu. "Jsou tu hodně draví jezdci a neočekávám, že by závod z mého pohledu proběhl jednoduše. Soupeři taky brzy odhalí záludnosti okruhu, rychle si ho přečtou a předem nemám nic jisté. Rozhodně ale nechci být jen do počtu, moje ambice jsou veliké," tvrdí jediný český pilot, který se kdy objevil ve formuli 1.

Atrakce pro piloty

S vizitkou vítěze prvního závodu letošní sezóny A1GP včera dorazil do Brna německý jezdec Nico Hülkenberg a netajil překvapení z nesmírné popularity, kterou mu prvenství v Zandvoortu vyneslo. "Ještě jsem nezažil při závodech takovou atmosféru. Rozdal jsem tisíce podpisů, měli o mě velký zájem novináři. Hlavně jsem však při vítězné cestě získal spoustu zkušeností," podotkl Hülkenberg.

V Brně zažil už včera atraktivní program. Nejdřív s dalšími pětadvaceti jezdci, mezi nimiž byla česká dvojice Enge a Kostka, ale i taková esa z ciziny jako Yoong z Malajsie, Francouz Lapierre či Brit Kerr, zkoušel na cílové rovince okruhu slalom se zahradními traktory a potom byli piloti hosty v brněnské Starověké krčmě, kde zažili středověkou dobovou show včetně pasování na rytíře a také se učili čepovat pivo.

Reklama

Související témata: