Hlavní obsah

Massa potřetí za sebou vyhrál kvalifikaci na závod formule 1

BARCELONA

Kvalifikační duel týmů Ferrari a McLaren před nedělní Velkou cenou Španělska v Barceloně vyzněl v sobotu mírně lépe pro italskou stáj. Pole position vybojoval už potřetí za sebou Brazilec Felippe Massa, ale v první řadě se vedle něj postaví jednička McLarenu a obhájce titulu Fernando Alonso ze Španělska, který přišel o první místo o tři setiny.

Foto: REUTERS/Yves Herman

Vítěz kvalifikace na VC Španělska Felipe Massa z Brazílie, pilot monopostu Ferrari.

Článek

Žádný další pilot neobjel 4,655 kilometru dlouhý okruh Catalunya rychleji než za 82 sekund, nejlepší ze "zbytku světa" byl Polák Robert Kubica v BMW. Oproti pátečnímu poslednímu tréninku se nedařilo Renaultu, jehož jezdci Heikki Kovalainen a Giancarlo Fisichella se umístili na konci první desítky.

Massa vyhrál kvalifikaci už pošesté v kariéře, v předchozím závodě v Bahrajnu proměnil nejvýhodnější místo na startu v prvenství. Domácího Alonsa připravil před sto tisíci diváků o pole position v poslední minutě limitu. Za Massou tak v neděli ve 14:00 vyrazí do čtvrtého závodu sezóny všichni tři jezdci dělící se o vedení v šampionátu.

"Tři pole positions za sebou... Jsem pyšný a šťastný. Jsme fakt rychlí a máme skvělé auto," radoval se Massa, který na lídry pořadí ztrácí na čtvrtém místě pět bodů. Ferrari dosud ovládlo všechny kvalifikace v sezóně, protože tu první vyhrál v Austrálii Räikkönen. "Můžeme se s mclareny měřit, před tolika španělskými fanoušky to bude těsný a tvrdý závod," dodal.

Alonso už potřetí v této sezóně odstartuje z druhého místa, na kontě má vítězství z Malajsie, kde také startoval hned vedle Massy. V sobotu nepotvrdil triumf z pátečního tréninku, na obhajobu loňského barcelonského prvenství se ale cítí vyzbrojen. "Místo v první řadě potvrzuje dobrou připravenost, odtud se dá vyhrát. Ukazuje se ale, jak strašně malý rozdíl je mezi McLarenem a Ferrari. Fanoušci by mohli být slyšet ještě víc než dnes," prohlásil dvojnásobný světový šampión.

Výsledky kvalifikace na VC Španělska:
1. Massa (Braz./Ferrari) 1:21,421, 2. Alonso (Šp./McLaren) 1:21,451, 3. Räikkönen (Fin./Ferrari) 1:21,723, 4. Hamilton (Brit./McLaren) 1:21,785, 5. Kubica (Pol./BMW) 1:22,253, 6. Trulli (It./Toyota) 1:22,324, 7. Heidfeld (Něm./BMW) 1:22,389, 8. Kovalainen (Fin./Renault) 1:22,568, 9. Coulthard (Brit./Red Bull) 1:22,749, 10. Fisichella (It./Renault) 1:22,881.

Reklama

Související témata: