Hlavní obsah

Hamilton poprvé vyrazí do Velké ceny F1 z pole position

MONTREAL

Nováček v seriálu formule 1 Lewis Hamilton se poprvé v kariéře postaví při startu do závodu mistrovství světa na pole position. Dvaadvacetiletý britský pilot týmu McLaren vyhrál v Montrealu sobotní kvalifikaci na nedělní Velkou cenu Kanady, svůj teprve šestý závod v kariéře, a bude mít ideální podmínky k návratu do čela šampionátu.

Článek

V něm je zatím druhý za týmovým kolegou Fernandem Alonsem jen kvůli tomu, že ještě nevyhrál závod. Oba mají po 38 bodech a o vedení v šampionátu si to rozdají od prvních metrů, jelikož španělský obhájce titulu i prvenství v Kanadě bude stát také v první řadě.

Alonso si přitom dvě třetiny svého posledního měřeného kola v kvalifikaci jel suverénně pro pole position, závěrečný úsek mu ale nevyšel a nakonec byl pomalejší bezmála o půl sekundy.

Jeho úspěch je o to cennější, že jej dosáhl na trati, kterou na rozdíl od soupeřů do pátku vůbec neznal. "Ten okruh je náročný fyzicky, mentálně i po technické stránce. Ale dnes byl fantastický den. Byl jsem rychlý a v poslední minutě jsem to trefil naprosto přesně," liboval si Hamilton, který svých dosavadních pět startů v MS proměnil ve čtyři druhá a jedno třetí místo. Teď chce konečně vyhrát. "Ale čeká mě nová zkušenost, poprvé vyrážím z pole position. A není snadné, když vás honí dvojnásobný mistr světa," dodal na adresu svého týmového kolegy

Největším soupeřem britské stáje v sobotu nakonec nebyly vozy ferrari, ale německý pilot BMW Nick Heidfeld. Až čtvrtý skončil Kimi Räikkënen v rudém ferarri a na Felipeho Massu dokonce zbyla na pátém místě až třetí řada na startu.

Výsledky - kvalifikace:
1. Hamilton (Brit./McLaren) 1:15,707, 2. Alonso (Šp./McLaren) 1:16,163, 3. Heidfeld (Něm./BMW) 1:16,266, 4. Räikkönen (Fin./Ferrari) 1:16,411, 5. Massa (Braz./Ferrari) 1:16,570, 6. Webber (Austr./Red Bull) 1:16,913, 7. Rosberg (Něm./Williams) 1:16,919, 8. Kubica (Pol./BMW) 1:16,993, 9. Fisichella (It./Renault) 1:17,229, 10. Trulli (It./Toyota) 1:17,747.

Reklama

Související témata: