Hlavní obsah

Kvalifikaci na VC Francie vyhrál Räikkönen před Massou

MAGNY-COURS

Finský závodník Kimi Räikkönen s ferrari vyhrál sobotní kvalifikaci na Velkou cenu Francie, která se jede v neděli na okruhu v Magny Cours. Mistr světa odstartuje z první pozice podruhé v sezóně, nejvýhodnější místo na startu proměnil v dubnové Velké ceně Španělska v celkové prvenství.

Článek

"Nejdůležitější je jet nejrychleji. A to se nám daří celý víkend," vyjádřil spokojenost po skončení kvalifikace Räikkönen. O 41 tisícin sekundy pomaleji zajel své nejlepší kolo jeho týmový kolega Felipe Massa z Brazílie. Italská stáj slaví dvojitý triumf v kvalifikaci potřetí v sezoně, v historii má na svém kontě již dvoustou pole position. "V poslední části jsme měli mnohem více paliva, takže jsme trochu ztratili, ale první řada je vždycky dobrá," prohlásil Brazilec.

Za oběma ferrari se na startovním roštu objeví v neděli dvojnásobný mistr světa Fernando Alonso s renaultem a Jarno Trulli na toyotě. Úspěch japonské stáje umocnil devátým místem Timo Glock.

Vedoucí muž průběžného pořadí mistrovství světa Robert Kubica zajel sedmý nejrychlejší čas, kvůli penalizaci Lewise Hamiltona a Heikkiho Kovalainena se ale na startu objeví o dvě příčky výš. Britskému pilotovi mclarenu se k sobotní třetí pozici přičte deset míst na startu jako trest za nehodu z uličky v boxech při předchozí Grand Prix v Kanadě. Jeho týmový kolega Kovalainen byl zase za sobotní omezování soupeřů penalizován posunem o pět míst dozadu.

Kvůli incidentu z Kanady vyrazí jako poslední na trať Nico Rosberg, přestože zajel patnáctý čas. "Je to katastrofa. Je kruté, jak daleko za ostatními jsme," posteskl si mladý Němec.

Kvalifikace VC Francie:
1. Räikkönen (Fin./Ferrari) 1:16,449, 2. Massa (Braz./Ferrari) 1:16,490, 3. Alonso (Šp./Renault) 1:16,840, 4. Trulli (It./Toyota) 1:16,920, 5. Kubica (Pol./BMW-Sauber) 1:17,037, 6. Webber (Austr./Red Bull) 1:17,233, 7. Coulthard (Brit./Red Bull) 1:17,426, 8. Glock (Něm./Toyota) 1:17,596, 9. Piquet (Braz./Renault) 1:15,770 (z druhé části kvalifikace), 10. Kovalainen (Fin./McLaren-Mercedes) 1:16,944 (po penalizaci).

Reklama

Související témata: